Calificarea infracţiunii, particularităţile urmăririi penale şi judecării cauzelor privind infracţiunile informatice

24. 09. 2012

Astăzi, 24 septembrie, la Institutul Național al Justiției a avut loc un seminar destinat instruirii judecătorilor și procurorilor în domeniul infracțiunilor informatice. 

Cu toții suntem martorii unei dezvoltări vertiginoase a tehnologiilor informaționale, iar rețelele de comunicații creează posibilități unice pentru utilizatori în ceea ce privește comiterea unor acțiuni criminale. Atacurile în rețea, răspândirea virușilor, estorcarea mijloacelor bănești de pe conturile bancare sau phishing-ul – sunt doar câteva tipuri de fraude săvârșite prin intermediul computerului, care au primit denumirea de criminalitate cibernetică.

Pentru prima dată noțiunea de criminalitate cibernetică a apărut în presa americană prin anii 60 ai secolului trecut. Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea cibernetică utilizează termenul de cibercriminalitate, iar Codul Penal al Republicii Moldova, în Capitolul XI, recurge la noțiunea de infracțiuni în domeniul informaticii și telecomunicației.
 
În cadrul seminarului s-a discutat despre categoriile de infracțiuni în domeniul informațional și al telecomunicațiilor, despre investigarea și administrarea probelor digitale la judecarea cauzelor penale.
 
Formatorii Veaceslav Soltan, procuror, șef al Secției tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii, și Boris Talpă, judecător, Judecătoria Dubăsari, s-au referit concret la articolele prevăzute în Capitolul XI al Codului Penal:
 
  • Accesul ilegal la informația computerizată;
 
  • Producerea, importul, comercializarea sau punerea ilegală la dispoziție a mijloacelor tehnice sau produselor program;
 
  • Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice;
 
  • Alterarea integrității datelor informatice ținute într-un sistem informatic;
 
  • Perturbarea funcționării sistemului informatic;
 
  • Falsul informatic;
 
  • Frauda informatică;
 
  • Încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic etc.
 
Dezbaterile din cadrul seminarului nu s-au limitat doar la aspectele teoretice, dar s-au extins şi la aspecte practice ce ţin de investigarea acestor categorii de infracţiuni.
 
Alte trei grupuri de participanţi urmează să fie instruite în acest domeniu la 28 septembrie, 5 noiembrie și 10 decembrie curent.