Beneficiarii ediției a III-a a Programului de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor a/al infracțiunii și-au primit certificatele de promovare

02. 10. 2024

Marți, 1 octombrie 2024, la Ministerul Justiției a avut loc atelierul de lucru „Statutul intervievatorului în Republica Moldova: provocări și perspective” care a inclus un eveniment de totalizare a Programului de formare a intervievatorilor în domeniul audierii copilului victimă/martor a/al infracțiunii. Celor 12 beneficiari ai sesiunilor de instruire din toată țara, inclusiv din regiunea transnistreană, le-au fost înmânate certificate care atestă finalizarea cursului.

În deschidere, au luat cuvântul Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, Reprezentantul adjunct de țară UNICEF în Republica Moldova, Ilija Talev, și Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu.

În alocuțiunea sa, Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, a menționat despre importanța formării unei noi promoții de intervievatori, precum și a pregătirii sistemului judiciar să ofere un răspuns adecvat, sensibil și adaptat la nevoile copiilor care trec prin experiențe traumatizante. „Ca instituție a cărei menire este să livreze instruiri de calitate, am fost onorați să fim parteneri în implementarea cursului special creat pentru a dezvolta competențele necesare audierii minorilor în conformitate cu prevederile legale și pentru a asigura protecția și respectarea drepturilor copiilor în timpul procesului de audiere”, a subliniat Directorul interimar al INJ.

Aflat la ediția a treia, Programul de formare s-a desfășurat în perioada martie - august 2024, fiind elaborat în parteneriat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Institutul Național al Justiției, Ministerul Justiției, UNICEF și fundația World Childhood.

În cadrul evenimentului a avut loc și un panel de discuții între reprezentanții diverselor instituții de resort privind provocările și perspectivele statutului intervievatorului în Republica Moldova.

Activitatea a fost parte a proiectului „Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiție, părinți și adolescente”, implementat de CNPAC și UNICEF cu susținerea financiară a Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.