20. 02. 2014
Timp de două zile, pe 18 şi 19 februarie, Institutul Naţional al Justiţiei a fost gazda cursului de instruire continuă care a inclus bazele teoretice ale microeconomiei şi finanţelor. Respectivul seminar, destinat judecătorilor curţilor de apel şi ai instanţelor de fond din Republica Moldova, face parte din Programul de Restructurare şi Recalificare a Judecătoriilor Comerciale. Este implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), împreună cu Institutul Naţional al Justiţiei, Wolf Theiss şi AICI Partners, finanţat de către BERD, cu sprijinul generos al Guvernului Republicii Cehe.
Necesitatea unui asemenea curs era evidentă, dat fiind faptul că în ultimii ani cerinţele ca judecătorii să posede cunoştinţe esenţiale în domeniul microeconomiei şi finanţelor au crescut simţitor. Pentru soluţionarea litigiilor ce ţin de dreptul comercial, un judecător trebuie să cunoască noţiunile şi limbajul utilizat de manageri şi experţi în afaceri, să înţeleagă modul de gândire al unui economist, precum şi comportamentul acestuia.
În calitate de formatori au fost invitaţi experţii Petr Koblovský, doctor în drept, membru al Baroului de avocaţi din Republica Cehă, avocat calificat în New York, preşedintele Institutului de Studii Economice şi Economie Comportamentală din R. Cehă, şi economistul Marcel Chistruga, doctor în ştiinţe economice.
Dintre subiectele abordate, le enumerăm pe următoarele:
- „Piaţa şi sistemul de preţuri”,
- „Informare, risc şi incertitudine”,
- „Drept şi economie privind dreptul de proprietate şi contracte”,
- „Bazele finanţelor corporative”,
- „Investiţii şi proiecte”,
- „Riscul creditar, datoriile corporative, finanţarea datoriilor”,
- „Succesul insolvabilităţii – cum poate fi măsurată performanţa.
În cadrul trainingului, teoria a fost alternată cu dovezile empirice şi neformale, participanţii având posibilitatea să discute şi asupra unor cauze reale examinate în instanţele de judecată.