Potrivit Hotărârii nr.1 a Comisiei pentru examenele de admitere, din 9 septembrie curent - „Cu privire la promovarea la proba verbală”, Comisia, ținând cont de rezultatele obținute la proba scrisă de către candidații la studii pentru funția de judecător și funcția de procuror în cadrul concursului de admitere din anul curent, a aprobat lista candidaților promovați la al doilea examen – proba verbală. În lista de promovare au rămas 30 de candidați la 15 locuri de studii pentru funcția de judecător și 40 de candidați la 20 de locuri de studii pentru funcția de procuror. Aceștia au fost aleși conform ordinii descrescânde a notelor primite de fiecare la proba scrisă.
Inițial, pentru studii la funcția de judecător au depus cereri 43 de persoane, iar pentru studii la funcția de procuror – 105 persoane. Numărul de locuri pentru studii la Institutul Național al Justiției este stabilit în fiecare an, conform necesităților, de către Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii. În anul curent, a scăzut numărul pretendenților la studii pentru funcția de judecător (ceea ce a făcut ca INJ să prelungească termenul de depunere a cererilor pentru admitere la studii), deoarece, de data aceasta, a trebuit ca ei să respecte o condiție nouă – să aibă vechime în muncă de cel puțin doi ani într-o funcție de specialitate juridică. Lista respectivelor funcții de specialitate juridică a fost aprobată și făcută publică de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Practic, examenele din anul curent nu se deosebesc de cele din anii trecuți. La proba scrisă – patru discipline fundamentale: drept penal și proces penal, drept civil și proces civil. Aceleași discipline sunt și la proba verbală, unde pretendenților la studii li se propune să soluționeze două spețe, una în domeniul drept penal-proces penal și alta în drept civil-proces civil. În cazul acestora se ia un caz concret din practica judiciară pe care pretendenții la studii trebuie să-l soluționeze, dar și să răspundă la câteva întrebări suplimentare, inclusiv din domeniul teoretic.
„Pentru examenul scris, cei 70 de pretendenți – 40 la studii pentru funcția de procuror și 30 la studii pentru funcția de judecător – au fost împărțiți în patru grupuri, primul dintre care susține examenul astăzi, apoi va urma câte un grup în următoarele zile. După examene, în urma depunerii și verificării contestărilor, Comisia de admitere va anunța rezultatele pentru a fi aprobate de Consiliul Institutului Național al Justiției, ca, la 1 octombrie, să înceapă cursul de studii o nouă promoție de tineri care vor fi pregătiți pentru a candida, peste un an și jumătate, la funcția de judecător sau procuror”, ne-a spus Vladimir Holban, șeful Secției instruire inițială a Institutului Național al Justiției.