A avut loc ședința Consiliului de coordonare a proiectului PNUD Moldova în domeniul drepturilor omului

13. 12. 2016

Azi, 13 decembrie, a avut loc ședința Consiliului de coordonare a proiectului PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, care este implementat de PNUD Moldova, cu susținere financiară oferită de Guvernul Danemarcei. Beneficiul programului constă în instruirile propriu-zise în domeniul drepturilor omului, dar și în oportunitatea de a stabili relații mai strânse de cooperare între reprezentanți ai diferitor instituții publice din Moldova.

În cadrul ședinței au vorbit Svetlana Novac, director adjunct al Institutului Național al Justiției, Stefan Lillier, reprezentant permanent adjunct la PNUD Moldova, Theresia Kirkemann Boesen, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, și Alexandru Cocârță, managerul proiectului menționat. Au fost discutate rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2016 și perspectivele de implementare a următoarelor activități în 2017.

Una din realizările Institutului Național al Justiției pe parcursul anului 2016 în cadrul proiectului este introducerea testării electronice, ca primă etapă în procesul de admitere la formare inițială a viitorilor judecători și procurori. Această inițiativă a permis ridicarea nivelului de transparență prin instituirea unui mecanism obiectiv și lipsit de influența factorului uman la admiterea noilor audienți pentru studii inițiale la INJ.

Datorită proiectului, în anul curent a continuat  procesul de implementare a două standarde de management al calității ISO: ISO9001 (standard general) si ISO29990 (bazat pe calitate în instruire). Așteptăm finalizarea implementării standardelor, după care va avea loc certificarea Institutului în 2017 conform acestor standarde.

S-a conlucrat cu succes și la elaborarea noului plan strategic de dezvoltare a Institutului Național al Justiției pentru perioada 2017-2020. Planul este concentrat pe modernizarea proceselor de formare profesională, pe sporirea accesului la instruire la distanță și standardizarea proceselor instituționale interne.