Institutul Național al Justiției, în calitate de membru al Comitetului de coordonare al proiectului Consiliului Europei „Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual în Republica Moldova” și reprezentat de Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare, a participat la cea de-a doua ședință care s-a desfășurat la 4 octombrie 2019.
Reuniunea a avut drept obiective progresul și activitățile implementate, precum și prezentarea acțiunilor ce urmează a fi realizate în viitor. În cadrul proiectului, Institutul Național al Justiției a lansat cursul de instruire la distanță „Justiția în interesul copilului”, prestat pe Platforma HELP al Consiliului Europei. Cursul a fost destinat judecătorilor, procurorilor, reprezentanţilor Direcției Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Justiției și ai Oficiului Avocatul Poporului, precum și, în premieră, studenților Facultății de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova. Un alt element novatoriu a fost demararea concomitentă a acestuia în România pentru beneficiarii instruirilor desfășurate în cadrul Institutului Național de Magistratură.
Ședința Comitetului de coordonare a proiectului a continuat cu un atelier de lucru referitor la elaborarea „Studiului privind analiza problemelor sistemice care afectează răspunsul sistemului de protecție a copilului la cazurile de exploatare și abuz sexual și implementarea eficientă a Convenției Lanzarote”. Studiul își propune să ofere părților interesate o revizuire analitică a structurilor și funcțiilor sistemului actual de protecție a copilului, incluzând politicile-cheie, cadrul legal, serviciile disponibile, mecanismele de coordonare și monitorizare pentru a identifica realizările, precum și deficiențele și provocările în implementarea Convenției Lanzarote în Republica Moldova.
Proiectul Consiliului Europei „Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual în Republica Moldova” este implementat în perioada 15 octombrie 2018-31 martie 2020 și se axează pe trei componente: armonizarea cadrului juridic și de politici, consolidarea capacităților profesioniștilor și creșterea nivelului de conștientizare privind prevenirea și protecția copiilor împotriva exploatării și abuzurilor sexuale.