Audierea copiilor victime-martori ai abuzului exploatării sexuale

30. 11. 2012

În incinta Institutului Naţional al Justiţiei, pe 29 şi 30 noiembrie, a avut loc seminarul de două zile cu tematica „Audierea copiilor victime-martori ai abuzului exploatării sexuale”. Beneficiarii trainingului, organizat de INJ şi Centrul Internaţional „La Strada”, au fost judecători şi procurori.

Formatorii seminarului – Veaceslav Didâc, procuror detaşat, vicedirector executiv al INJ, psihologul Tatiana Buianina şi psihopedagogul Svetlana Chintea de la Centrul Internaţional „La Strada” – au avut ca obiectiv principal să aducă la cunoştinţa participanţilor tehnicile de audiere a copilului exploatat sexual.

Exploatarea sexuală comercială a copiilor (ESCC) este un act criminal, care umileşte copiii şi prezintă un pericol pentru integritatea lor fizică şi psiho-socială. Formele cele mai răspândite ale ESCC sunt: implicarea copiilor în prostituţie, pornografia infantilă / imagini ce reflectă abuz sexual asupra copiilor, traficul de copii în scopul exploatării sexuale, turismul sexual, căsătoriile timpurii (în unele cazuri).
La seminar a fost pus în discuţie modul intervievării copilului în cadrul anchetei şi în procesul judiciar. Este foarte important ca să fie întreprinse toate măsurile de protejare a minorului de riscurile unei traumatizări ulterioare. Printre acestea se numără pregătirea prealabilă atât a intervievatorului, cât şi a copilului pentru audiere, realizarea interviului într-un spaţiu prietenos pentru copil, evitarea unei confruntări a copilului cu acuzatul ş.a.
Un alt subiect important examinat prin prisma articolului 1101 al Codului de procedură penală, au fost cazurile speciale de audiere a martorului minor. Astfel, audierea martorului minor, în vârstă de până la 14 ani, se efectuează de către judecătorul de instrucţie în spaţii special amenajate, dotate cu mijloace de înregistrare audio-video, prin intermediul unui psihopedagog. Copilul şi psihopedagogul sunt separaţi de ceilalţi participanţi la proces, întrebările fiind transmise prin intermediul mijloacelor tehnice. În caz de necesitate, psihopedagogul îşi rezervă dreptul de a reformula întrebările, dacă acestea pot traumatiza martorul minor.
În cea de-a doua zi a seminarului, participanţii au fost invitaţi la Centrul Internaţional „La Strada”, unde există o cameră special amenajată pentru audierea minorului. Aici, ei au avut posibilitatea să exerseze în luarea interviului, să fie înregistraţi audio/video, pentru ca, ulterior, împreună cu experţii Centrului, să analizeze rezultatele experimentului.