Pe 8 iunie curent, audienții Institutului Național al Justiției – candidați la funcții de judecători și de procurori – au avut ocazia să vizioneze spectacolul-document „Shakespeare pentru Ana”, care oferă anumite dimensiuni umane privind viața din penitenciare.
Creată pe baza unor interviuri cu deținuți și angajați ai închisorilor, interviuri realizate de Luminița Țâcu, regizorul spectacolului, și Mihai Fusu, director al Centrului de Arte „Coliseum”, piesa vorbește despre iubire într-un spațiu închis, mai puțin vizibil societății și urmărește sensibilizarea publicului asupra faptului că și condamnații au nevoie de dragoste.
Atât spectacolul, cât și talentul actorilor au fost apreciate de către audienții INJ în cadrul discuțiilor ce au urmat. Acestea au fost axate pe condiția persoanelor în detenție și scopul pedepsei privative de libertate. „E un spectacol care redă realitatea mai puțin frumoasă din închisorile noastre, fiind prezentate doar aspectele negative. Nu s-a luat în considerație faptul că acești condamnați pot fi reeducați. Esența, totuși, este că vinovatul trebuie să plătească pentru fapta comisă”, a concluzionat Ion Șlicari, candidat la funcția de procuror, șef de grupă.
Participarea audienților la spectacol a fost posibil datorită suportului Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).