10. 03. 2014
Vineri, 7 martie, adunat în şedinţă ordinară, Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a avut o agendă foarte încărcată, fiecare dintre chestiunile puse în dezbatere fiind de-o importanţă deosebită:
- aprobarea componenţei comisiilor pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţii de judecător şi procuror;
- aprobarea Îndrumarului pentru judecători şi procurori „Justiţia juvenilă”;
- cererea audienţilor Institutului Naţional al Justiţiei de majorare şi recalculare a bursei;
- cu privire la remunerarea formatorilor Institutului Naţional al Justiţiei;
- modificarea Regulamentului cu privire la organizarea concursului de suplinire a posturilor didactice şi remunerarea muncii din 06.06.2007;
- aprobarea tarifului unei ore academice pentru remunerarea personalului didactic al Institutului în anul 2014;
- examinarea dosarelor candidaţilor la concursul pentru completarea reţelei de formatori.
În primul rând, după ce au fost înaintate mai multe candidaturi, Consiliul a aprobat componenţa comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător şi a celei pentru examenele de absolvire de către candidaţii la funcţia de procuror. Examenele pentru promoţia a şasea a Institutului Naţional al Justiţiei vor începe pe 17 martie curent.
În continuare, Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct al INJ, a prezentat o informaţie despre Îndrumarul pentru judecători şi procurori „Justiţia juvenilă”, pregătit de către Viorica Puică, judecător la Judecătoria Botanica din mun. Chişinău, formator INJ. „Viorica Puică a lucrat timp de un de zile la acest îndrumar, beneficiind de asistenţă din partea UNICEF, de consultările experţilor şi cursuri de formare formatori cu tematica respectivă. Primul proiect al Îndrumarului a fost prezentat în luna noiembrie 2013, după care autoarea a revenit cu intervenţii în texte, folosind recomandările făcute de Institutul Naţional al Justiţiei.
Acum manuscrisul îndrumarului corespunde cu ultimele modificări din legislaţie şi consider că poate fi aprobat”, a spus dumnealui.
După câteva intervenţii cu scop de concretizare făcute de Eduard Ababei şi Iurie Perevoznic, îndrumarul „Justiţia juvenilă” a fost aprobat şi recomandat spre utilizare la formarea judecătorilor şi procurorilor în domeniul justiţiei juvenile.
O altă problemă, rezolvarea căreia s-a făcut în favoarea audienţilor INJ, a fost solicitarea audienţilor INJ din 06.02.2014 de a recalcula şi majora bursa audienţilor la formarea iniţială în conformitate cu Legea nr.328 din 23.12.2013 privind salarizarea judecătorului. Astfel, conform calculului prezentat de contabilul-şef al INJ, bursa audienţilor, începând cu 01.01.2014, trebuie să fie în mărime de 5070 lei. În acest context, Consiliul a decis de a înainta Ministerului Finanţelor un demers cu privire la modificarea bugetului INJ la articolul Burse (135.7), iar prin altă hotărâre – pentru modificarea bugetului la articolul Retribuirea muncii (111), pentru a fi posibilă remunerarea formatorilor Institutului Naţional al Justiţiei în baza Legii nr.328 din 23.12.2013.
O altă decizie importantă a Consiliului la şedinţa respectivă a fost cea privind examinarea dosarelor candidaţilor la concursul pentru completarea reţelei de formatori a INJ. La 31 ianuarie curent a fost anunţat un concurs pentru completarea reţelei de formatori şi, până la 3 martie - termenul limită de prezentare a dosarelor, au fost înregistraţi 15 candidaţi. După examinarea dosarelor, s-a decis de a invita la interviu, în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului, candidaţii care întrunesc cerinţele solicitate.