Au început examenele de evaluare a stagiului de practică

19. 01. 2015
În perioada 19-23 ianuarie curent, la Institutul Naţional al Justiţiei se desfăşoară examenele de evaluare finală a stagiului de practică, care a avut loc pe parcursul a 25 de săptămâni (21 iulie 2014-18 ianuarie 2015), având drept  scop asigurarea formării competenţelor profesionale şi acumularea experienţei de organizare şi realizare a activităţilor pe tărâm profesional de către audienţii care vor candida la funcţii de judecător şi procuror.
 
15 candidaţi la funcţia de judecător şi 20 la funcţia de procuror au fost repartizaţi în instanţe judecătoreşti, procuraturi şi organe de urmărire penală din republică pentru a valorifica cunoştinţele obţinute în cadrul instruirii iniţiale şi pentru a-şi forma deprinderi profesionale sub îndrumarea unui conducător de la locul desfăşurării stagiului de practică.
 
Comisia pentru evaluarea stagiului de practică a fost desemnată în următoarea componenţă: preşedinte – Mariana Pitic, director executiv interimar, membri – Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, Vera Toma, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vitalie Roşior, procuror în Secţia investigaţii economice din cadrul Procuraturii Generale, secretar – Natalia Visternicean, consultant în Secţia formare iniţială a INJ.
 
Stagiarii sunt notaţi în funcţie de referinţele tutorilor de practică, evaluările curente, precum şi de modul susţinerii de către audienţi a raportului de practică.
 
În general, audienţii sunt satisfăcuţi de experienţa obţinută în timpul stagiului de practică, dar propun unele modificări în ce priveşte durata acestuia. Unii consideră că e necesar să fie mărită cu o săptămână perioada stagiului de practică în organele de urmărire penală, în instanţele judecătoreşti (pentru candidaţii la funcţia de procuror) şi în procuraturi (pentru candidaţii la funcţia de judecător). Ei susţin că programul actual este insuficient pentru a putea face cunoştinţă îndeaproape cu toate obiectivele puse în sarcină. O altă sugestie a audienţilor: se cere o colaborare directă între coordonatorii şi elaboratorii programului de stagiu la stabilirea obiectivelor stagiului de practică.
 
Pe 23 ianuarie curent va avea loc şedinţa de totalizare a rezultatelor stagiului de practică al audienţilor la instruirea iniţială din promoţia a şaptea, audienţi care vor absolvi studiile în primăvara curentă.