Atelier de lucru pentru judecătorii specializați în examinarea litigiilor electorale

16. 09. 2024

La Institutul Național al Justiției a avut loc atelierul de lucru cu genericul „Unele practici privind examinarea și soluționarea litigiilor electorale în contextul alegerilor Președintelui Republicii Moldova și al referendumului constituțional republican 2024”. Activitatea s-a desfășurat vineri, 13 septembrie 2024, și a urmărit consolidarea capacității sistemului judiciar de a gestiona potențiale dispute electorale. Printre beneficiarii instruirii s-au numărat atât judecătorii specializați în examinarea cauzelor de contencios administrativ de la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău, cât și membrii Comisiei Electorale Centrale.

În deschidere, participanții au fost salutați de șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, și de șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange. În alocuțiunile lor, a fost subliniată importanța formării continue a magistraților în domeniul respectiv și necesitatea unei abordări uniforme și profesioniste a litigiilor electorale pentru asigurarea integrității procesului democratic.

Subiectele sesiunilor de instruire au vizat, în mare parte, problemele apărute la examinarea contestațiilor și a cazurilor ce țin de contencios administrativ în afara perioadelor electorale, inclusiv jurisprudența neuniformă privind disputele electorale, precum și particularitățile soluționării lor de către instanțele de judecată.

În cadrul atelierului de lucru, a fost prezentat și cel de-al doilea modul al cursului electronic „Soluționarea litigiilor electorale”, elaborat de Proiectul Consiliului Europei „Îmbunătățirea practicii electorale în Republica Moldova, faza III” în cooperare cu Institutul Național al Justiției, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Acest compartiment vine să completeze primul modul dedicat jurisprudenței CEDO în domeniul electoral, lansat în 2022. Cel de-al doilea modul vizează un spectru larg al justiției electorale de la introducerea în dreptul electoral și legislația electorală până la procedurile de soluționare a litigiilor, jurisprudența națională și internațională, verificarea legalității actelor electorale, procesul de votare pentru cetățenii din străinătate și din stânga Nistrului etc. Participanții vor studia independent, pe platforma e-learning ILIAS a INJ, noul modul al cursului electronic.

Atelierul de lucru a fost organizat de Institutul Național al Justiției, Comisia Electorală Centrală și Proiectul Consiliului Europei „Îmbunătățirea practicii electorale în Republica Moldova, faza III”.