Atelier de lucru pentru audienţii INJ

19. 11. 2009

La 18 noiembrie 2009 audienţii anului I ai Institutului Naţional al Justiţiei au participat la un atelier de lucru cu tema „Utilizarea eficientă a acordului de recunoaştere a vinovăţiei: Bunele practici şi proceduri”, organizat de către Ambasada SUA în Chişinău.

Lucrările atelierului au fost coordonate de Sarah LUM, Consilier juridic al Ambasadei SUA, John R. TUNHEIM, judecător din Districtul Minnesota, SUA, şi de administraţia INJ.

În cuvântul de salut Eugenia FISITICAN, Director executiv al INJ, a menţionat importanţa evenimentului în activitatea instituţiei şi în procesul de instruire al audienţilor.
Atelierul a avut drept scop aprofundarea cunoştinţelor audienţilor în domeniul procedurilor speciale prevăzute de legislaţia de procedură penală şi a rolului judecătorului şi procurorului la aplicarea procedurii privind aplicarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei.
În cadrul atelierului John R. TUNHEIM a ţinut să informeze participanţii despre evoluţia institutului acordului de recunoaştere a vinovăţiei în SUA şi tendinţele internaţionale în acest domeniu, despre beneficiile acordului de recunoaştere a vinovăţiei în cadrul sistemului de justiţie penală.
Audienţii au avut posibilitatea să vizioneze o imprimare video a unei şedinţe de judecată din SUA privind examinarea unei cauze penale în procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei, însoţită de explicaţiile şi comentariile de rigoare ale judecătorului John R. TUNHEIM.
Intervenţiile audienţilor, diversele precizări şi întrebări ale participanţilor la atelier denotă interesul sporit faţă de subiectul abordat şi actualitatea acestuia.
Întrebările adresate experţilor internaţionali au vizat aspecte precum:
- condiţiile de iniţiere şi de încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei;
- rolul judecătorului, procurorului şi al avocatului în cadrul iniţierii şi încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei;
- particularităţile procedurii privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei;
- condiţiile aplicării procedurii privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei;
- condiţiile de iniţiere şi încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei;
- procedura de judecare a cauzelor penale în cazul încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei etc.