Aspectele juridice ale cecului, cambiei şi ale garanţiilor financiare

16. 05. 2014
În economiile de piaţă moderne agenţii economici au la dispoziţie o varietate de metode pentru a face plăţi în dependenţă de necesităţilor lor, de viteza de execuţie, de costurile tranzacţiei, de cadrul legal care stabileşte obligaţiile de plată etc. În Republica Moldova, deşi au fost adoptate unele reglementări în acest sens (Legea cambiei, reglementări în Codul civil în materie de cec, acte normative ale Băncii Naţionale), unele instrumente de plată sunt, totuşi, puţin utilizate. În vederea avansării ţării noastre pe calea integrării europene, se impune instituirea inevitabilă a acestora.
 
Din acest motiv, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat pe 15 mai, pentru judecători, seminarul cu genericul „Aspecte juridice ale cecului, cambiei şi ale garanţiilor financiare”.
 
În prima parte a cursului de instruire continuă, formatorul Aurel Băieşu, judecător la Curtea Constituţională, a relatat despre conceptul titlurilor de valoare, trăsăturile caracteristice ale acestora (caracter constitutiv, formalism, caracter literal, caracter autonom, caracter negociabil), clasificarea titlurilor de valoare în funcţie de natura prestaţiei şi de modul de circulaţie. Dumnealui a prezentat reglementările internaţionale şi naţionale ale cecului şi cambiei, emiterea şi condiţiile de validitate ale lor, circulaţia juridică şi garantarea lor, plata şi efectele neplăţii cecului şi a cambiei, precum şi particularităţile biletului la ordin.
 
În a doua parte a instruirii, în calitate de formator a evoluat Natalia Sârbu, directorul Departamentului juridic de la Banca Naţională a Moldovei, care a vorbit despre garanţia financiară, inclusiv despre Directiva 2002/47/CE din 6 iunie 2002, privind contractele de garanţie financiară, şi despre contractul de report. Totodată, sub aspect practic, participanţii la seminar au avut ocazia să analizeze dosarul falimentării băncii „Investprivatbank” şi categoriile de contracte existente la acel moment.