Institutul Național al Justiției și EcoContact efectuează o nouă serie de instruiri dedicate promovării și asigurării unei justiții de mediu corecte și eficiente. Un grup de judecători și procurori, precum și reprezentați ai autorităților de mediu au participat vineri, 21 octombrie 2022, la seminarul „Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice”.
Evenimentul a început cu mesaje de salut din partea organizatorilor Tatiana Echim, manager de proiect EcoContact, și Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, urmat nemijlocit de programul de instruire facilitat de trainerii Victor Dumneanu, șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția Mediului, Ion Chirtoacă, formator INJ, judecător, Aurelia Donos de la Î.S. „Expediția Hidro-geologică din Moldova”, Andrei Ursache, expert în domeniu, precum și de consultanții EcoContact – Ana Cazacu, Irina Punga, și Ion Marin.
Pe parcursul zilei, beneficiarii cursului au fost familiarizați cu situația actuală privind investigarea și constatarea contravențiilor și infracțiunilor ecologice, modul de prezentare a cauzelor contravenționale în fața instanței, particularitățile investigării infracțiunilor ecologice în domeniul gestionării solului și a subsolului, al vânatului, al gestionării resurselor de apă și al fondului forestier.
Un alt seminar cu genericul „Evaluarea impactului asupra mediului: aspecte de aplicare normativă” va avea loc la 28 octombrie 2022 și va fi susținut de formatorii Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat de la Ministerul Mediului, Valentin Roșca, doctor în drept, precum și de reprezentanții EcoContact: Natalia Guranda, director executiv, și consultanții juriști Irina Punga și Ana Cazacu. Agenda instruirii va include mai multe subiecte, printre care: „Mecanismul de evaluare de mediu: evaluarea impactului asupra mediului (EIM), evaluarea strategică de mediu (ESM) și expertiza ecologică”, „Actorii implicați în procesul de evaluare a impactului asupra mediului”, „Participarea publicului în procesul de EIM asupra mediului”, „Programul de realizare și raportul privind EIM”, „Asigurarea calității controlului a documentației și a procedurii de EIM” etc.
Ambele seminare sunt organizate de Institutul Național al Justiției și AO EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Mediului, în cadrul proiectului implementat cu suportul Suediei „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”.