Aplicarea legilor cu lacune şi aplicarea tratatelor internaţionale. Limitele implicării judecătorului şi argumentarea deciziei

04. 06. 2014
Acesta este genericul trainingului pentru judecători de pe 3 şi 4 iunie 2014, fiind al zecelea şi ultimul seminar din cadrul Programului de Restructurare şi Recalificare a Judecătoriilor Comerciale. Programul este implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, împreună cu Institutul Naţional al Justiţiei, Wolf Theiss şi ACI Partners, şi finanţat de BERD, cu sprijinul Guvernului Cehiei.
 
Seminarul se deosebeşte de celelalte prin caracterul său mai mult teoretic, dar cu o importanţă deosebită, având în calitate de experţi specialişti cu o bogată experienţă în domeniu – Zdenek Kühn, judecător la Curtea Administrativă Supremă, judecător ad hoc la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, conferenţiar la Facultatea de Drept al Universităţii Charles; Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă de Justiţie din R. Moldova, şi Ion Creţu, lector universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova, avocat.
 
Cursul a fost divizat în patru sesiuni: I. Procesele în contradictoriu şi cele inchizitoriale, II. Aplicarea convenţiilor comerciale internaţionale, III. Metodologia judiciară de aplicare a legii, lacunele din reglementări, IV. Rolul jurisprudenţei şi schimbările acesteia.
 
În prima zi, au fost abordate subiecte ce ţin de principiile moderne ale procedurilor judiciare civile şi comerciale, diferenţele dintre procesele în contradictoriu europene şi cele inchizitoriale din timpul sovietic, rolul judecătorului în procesele în contradictoriu, datoria judiciară de oferire a îndrumării şi asistenţei juridice părţilor vizavi de cerinţa neutralităţii judiciare, fiind prezentate exemple din jurisprudenţa cehă şi jurisprudenţa Curţii Europene.
 
Totodată, au fost expuse principiile procesului în contradictoriu în Republica Moldova, rolul judecătorului în asemenea procese, limitele implicării judecătorului conform art. 9 şi 26 din Codul de procedură civilă, inclusiv argumentarea deciziilor judecătoreşti (CPC, art. 13, 138, 139, 236, 241).
 
În cadrul seminarului au fost explicate şi principiile de interpretare a tratatelor internaţionale, specificul aplicării dreptului intern inspirat din tratatele internaţionale, aplicarea tratatelor comerciale internaţionale atunci când legislaţia naţională conţine prevederi contrare.
 
În ziua a doua se va discuta despre metodologia judiciară de aplicare a legii în cazul lacunelor în legislaţie, despre posibilităţile şi limitele judecătorului în completarea lacunelor legislative, despre tehnicile interpretative potrivite pentru aplicarea reglementărilor legislaţiei comerciale.
 
Ultimul modul va fi dedicat aplicării consecvente a legislaţiei comerciale, abaterilor de la jurisprudenţa consecventă, efectului hotărârilor Curţii Constituţionale cu privire la interpretarea legislaţiei, precum şi rolului hotărârilor Curţii Supreme de Justiţie în practica judecătorească.