Aplicarea Legii exproprierii pentru cauză de utilitate publică

09. 04. 2014
Marţi, 8 aprilie curent, un grup de judecători au fost instruiţi la cursul de formare continuă privind aplicarea Legii nr. 488 din 8 iulie 1999 (Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică, modificată la 4 decembrie 2003).
 
Conform legii, prin expropriere se înţelege transferul de bunuri şi de drepturi patrimoniale din proprietate privată în proprietate publică, transferul către stat de bunuri proprietate publică ce aparţin unei unităţi administrativ-teritoriale sau, după caz, cedarea către stat sau către o unitate administrativ-teritorială a drepturilor patrimoniale în scopul efectuării de lucrări pentru cauză de utilitate publică de interes naţional sau de interes local, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire.
 
Formatorii seminarului au fost judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie – Ala Cobăneanu şi Sveatoslav Moldovan. Dumnealor s-au referit la utilitatea publică şi declararea ei. Astfel, pentru lucrările de interes naţional, utilitatea publică se declară de către Parlament; pentru lucrările de interes local al unităţii administrativ-teritoriale – de către consiliul ei; pentru lucrările de interes comun al mai multor raioane şi/sau municipii – de către consiliile lor, iar în caz de divergenţe - de către Guvern; pentru lucrările de interes comun al mai multor oraşe şi/sau sate din teritoriul unui raion – de către consiliile acestor oraşe şi/sau sate, iar în caz de divergenţe – de către consiliul raional. Declararea utilităţii publice se face după efectuarea unei cercetări prealabile de către anumite comisii şi doar în cazul în care există toate condiţiile pentru expropriere.
 
Formatorii au prezentat măsurile ce preced exproprierea: înaintarea propunerii de expropriere şi obligaţiile expropriatului, înaintarea întâmpinării împotriva propunerii de expropriere, soluţionarea întâmpinărilor, decizia comisiei şi condiţiile de încheiere a contractului.
 
De asemenea au fost explicate procedurile judiciare de expropriere (dispoziţiile de procedură, examinarea creanţelor în legătură cu exproprierea, stabilirea cuantumului despăgubirii, plata despăgubirilor şi punerea în posesiune a expropriatorului…), inclusiv procedurile speciale de expropriere.