Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova și audienții INJ: dialog și reflecții despre situația actuală privind refugiații și relațiile diplomatice dintre Chișinău și Kiev

27. 04. 2023

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, E.S. Marko Shevchenko și Directorul Inspectoratului General pentru Migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Mihail Vodă, au susținut, azi, 27 aprilie 2023, o lecție publică pentru audienții Institutului Naţional al Justiţiei.

Evenimentul, desfășurat la Institutul Național al Justiției, a avut drept scop familiarizarea viitorilor judecători și procurori cu privire la drepturile refugiaților în contextul protecției temporare, precum și cu privire la statutul relațiilor diplomatice dintre Chișinău și Kiev.

„Asemenea evenimente sunt binevenite și oferă o ocazie unică pentru audienții Institutului de a-și spori cunoștințele în materie de drepturi ale refugiaților în contextul protecției temporare și de a fi mai sensibili la nevoile și provocările cu care se confruntă refugiații în țara noastră”, a menționat Ecaterina Popa, Director interimar al Institutului Naţional al Justiţiei.

În deschidere, cu un mesaj de salut a venit Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru Migrație și Refugiați, Leyla Kayacik. Dumneaei a remarcat solidaritatea exemplară a autorităților moldovenești și a comunităților gazdă în protejarea persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina și a salutat decizia recentă a guvernului de a acorda protecție temporară persoanelor strămutate, facilitând astfel accesul acestora la educație, locuri de muncă și servicii de bază.

Subiectul a trezit interes din partea viitorilor judecători și procurori care au adresat întrebări și au avut ocazia de a face schimb de opinii privind tematicile abordate.

Lecția publică a fost organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”.

Proiectul „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” urmărește oferirea unui sprijin personalizat Republicii Moldova în domeniul azilului și migrației, inclusiv, în lumina situației refugiaților din Ucraina și este realizat de Consiliul Europei în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Institutul Național al Justiției, Oficiul Avocatului Poporului, fiind finanțat și implementat în cadrul Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.