Excelenţa Sa a participat la deschiderea oficială a etapei a doua a seminarului „Tehnici metodologice moderne pentru instruire în cadrul INJ” organizat în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională.
Joi, 13 septembrie, noul Ambasador al Republicii Federale Germania, dl Matthias Meyer, a vizitat Institutul Naţional al Justiţiei pentru a participa la lansarea celei de-a doua etape a seminarului de formare formatori „Tehnici metodologice moderne pentru instruire în cadrul INJ”. Prima etapă a seminarului s-a desfăşurat în zilele de 14 şi 15 mai din anul curent. Seminarul a fost organizat de INJ în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) şi i-a avut ca formatori pe experţii germani Uwe Ştark, judecător în judecătoria de circumscripţie din Siegen, şi Arnd Weishaupt, judecător la Judecătoria Supremă a landului Dusseldorf.
Înainte de începerea seminarului, Excelenţa Sa, dl Ambasador Matthias Meyer a avut o întâlnire oficială cu conducerea Institutului Naţional al Justiţiei în cadrul căreia i s-a făcut cunoştinţă cu activitatea Institutului şi cu relaţiile de colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, unul dintre cei mai buni parteneri ai INJ. Dl Ambasador s-a arătat plăcut impresionat de localul INJ şi de respectul colaboratorilor Institutului faţă de partenerul de colaborare german – IRZ. Dumnealui a menţionat că vizita la INJ este una dintre primele pe care le face într-un colectiv din Republica Moldova îndată după numirea sa ca Ambasador al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, că şi Dumnealui este jurist de profesie, iar aceasta înseamnă că va reacţiona de fiecare dată la solicitările parvenite din partea INJ. I-a plăcut şi a susţinut propunerea dnei Eugenia Kistruga, şefa Secţiei formare formatori şi instruire iniţială, de a prezenta o lecţie pentru audienţii INJ.
Iată câteva crâmpeie din luările de cuvânt la deschiderea lucrărilor seminarului din 13-14 septembrie.
Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, a salutat participanţii la etapa a doua a seminarului de formare a formatorilor în domeniul aspectelor avansate ale tehnicilor metodologice moderne privind pregătirea seminarelor de instruire în cadrul institutului. Adresându-se audienţilor, Dumneaei a menţionat: „Seminarul actual este rezultatul unei cooperări rodnice între Institutul naţional al Justiţiei şi Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, care susţine transformările din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova şi contribuie substanţial la consolidarea capacităţii funcţionale a INJ, fiind un partener fidel la realizarea mai multor proiecte. Insist frumos să menţionez că anume datorită contribuţiei germane pentru Institutul nostru va fi posibilă folosirea instrumentelor moderne de instruire a autorităţilor judecătoreşti şi celor din organele procuraturii. În scopul implementării standardelor europene în domeniul instruirii judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova , diversificării metodologiei de predare, noi am apelat la mai mulţi parteneri, dar cel mai prompt răspuns l-am primit de la Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională. Astfel, cu ajutorul experţilor germani, vom atinge unul din obiectivele de bază ale INJ – instruirea la distanţă, fiind deja elaborată platforma învăţământului la distanţă şi organizate seminare pentru pregătirea formatorilor. IRZ a donat anul acesta Institutului nostru şi echipamentul respectiv - serverul necesar pentru înfăptuirea tehnică a acestui proiect. După cum cunoaşteţi, instruirea „e-learing” implică utilizarea computerului şi a altor dispozitive electronice, precum şi utilizarea internet-ului sau a intranet-ului.
Prin urmare, în cadrul seminarului, dumneavoastră, în calitate de formatori în domeniul „e-learing”, nu va trebui să însuşiţi această modalitate de instruire, transmisă de către experţii germani, ca să începem şi noi implementarea instruirii la distanţă. Agenda actualului seminar prezintă, din punct de vedere profesional, lucruri interesante privind pregătirea formatorilor, inclusiv posibilitatea de a studia diferite aspecte practice de tehnici metodologice, utilizate pentru a obţine o desfăşurare reuşită a metodelor de instruire, precum şi a celor aplicate în cazul instruirii la distanţă. la sfârşit, fiecare dintre audienţi va primi şi un manual al formatorului, care prezintă o bază solidă în perfecţionarea procesului de instruire a judecătorilor şi procurorilor”.
Aliona Bleah, manager de proiecte la Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională:„Ne bucurăm că seminarul nostru a trezit interesul dumneavoastră. Spun aceasta deoarece văd că, după prima etapă a seminarului, rândurile audienţilor nu s-au rărit. Vă transmit salutările şi susţinerea din partea dlui Stefan Hulshoster, Directorul executiv adjunct al Fundaţiei IRZ, care are o agendă foarte încărcată şi regretă că nu a putut să vină în Moldova. Mesajul Dumnealui este că fundaţia IRZ va susţine în continuare activitatea INJ. Fundaţia noastră este prezentă în Republica Moldova din anul 2005, iniţiindu-şi aici activitatea prin intermediul Pactului se Stabilitate pentru Europa de sud-est. Aici, parteneri ai noştri sunt toate autorităţile care au activităţi în domeniul justiţiei – Curtea Constituţională, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Avocatura, Ministerul Justiţiei şi, evident, Institutul Naţional al Justiţiei, cu care am stabilit o colaborare foarte bună. Admir echipa Institutului Naţional al Justiţiei pentru promptitudinea, punctualitatea şi buna organizare a acţiunilor programate de noi în colaborare cu INJ.
Actualul seminar este o etapă avansată a seminarului din luna mai pentru pregătirea formatorilor de instruire la distanţă. Degrabă, prin noiembrie, vom trece platforma Institutului – care este deja creată - pe serverul INJ. În prezent se lucrează la traducerea tabelului lingvistic şi, astfel, utilizatorii vor folosi limba română. Sper ca, după acest seminar, formatorii INJ să aibă o viziune mai clară despre materialele care pot fi plasate pe platformă şi despre metodologia de atractivitate pentru aceste materiale, ca să obţinem cât mai mulţi utilizatori. Conform doleanţelor de la sfârşitul primei etape a seminarului, dnii Uwe Ştark, judecător în judecătoria de circumscripţie din Siegen, şi Arnd Weishaupt, judecător la Judecătoria Supremă a landului Dusseldorf, vor explica mai detaliat cum poate fi completată şi folosită platforma cu materiale a serverului pentru instruire la distanţă.
În faţa celor prezenţi a luat cuvântul şi Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Dl Matthias Meyer. „Este o mare onoare pentru mine să vă pot saluta în această clădire frumoasă. În faţa dumneavoastră – judecători şi procurori –, mă simt mai sigur, pentru că sunt şi eu jurist, dar lucrez ca diplomat, ceea ce ţine de politică. Se spune că juridica nu se intersectează cu politica, totuşi, ele, împreună, au multe de făcut, mai ales atunci când este vorba de securitatea europeană. Mă bucur să-i văd aici pe aceşti doi jurişti din Germania, ambii judecători. Ei vă vor transmite metodele germane de predare, de instruire a formatorilor. Aş sta cu mare plăcere cu dumneavoastră ca să-i ascult şi eu, căci azi foarte multe dintre cele ce înveţi la universitate arată în practică altfel. Astăzi, lucrurile se dezvoltă cu o viteză atât de mare, încât nu mai reuşeşti să prinzi chiar şi ceea ce învaţă copiii. La acest seminar veţi afla multe din cele ce nu cunoaşteţi, ceea ce vă va ajuta în practica dumneavoastră din viitor. Mă bucur că la INJ s-a stabilit o cooperare productivă cu specialişti din Germania. Sunt şi eu gata de o asemenea colaborare. Promit, ca Ambasador, să reacţionez de ori de câte ori mă veţi contacta. Sunt gata să ne întâlnim, să vă ascult întrebările. Poate că nu vă voi putea ajuta din punct de vedere profesionist, căci de mult timp nu mai activez în domeniul justiţiei, dar sunt disponibil să discut cu dumneavoastră”, a spus Dl Matthias Meyer, Dumnealui fiind aplaudat cu un buchet de flori.
Seminarul a continuat timp de două zile, ieri şi azi. Audienţii au fost instruiţi în domenii ca: motivarea participanţilor la seminare de a utiliza modulele „e-learing”; comportamentul în situaţiile dificile existente în cadrul seminarelor; elaborarea materialelor de predare a materiei; metodele de control ale succesului de învăţare şi de evaluare a seminarelor; recurgerea la şi modul de utilizare a materialelor în format Power Point.
Cele 27 de ore folosite de către participanţii la instruire în cadrul a două etape ale acestui seminar – 14 şi 15 mai, 13 şi 14 septembrie – vor fi incluse în numărul minim de ore necesare (40) anual pentru instruirea continuă a judecătorilor şi procurorilor, conform prevederilor legislaţiei.