În perioada 20-21 octombrie 2022, la București, beneficiarii Institutului Național al Justiției au avut ocazia să participe la doua seminare – „Combaterea discriminării. Infracțiuni motivate de ură” și „Probatoriul specific în cauzele de agresiune sexuală asupra minorilor” – organizate de Institutul Național al Magistraturii din România.
Percepții și experiențe privind discriminarea, prejudecăţi și infracţiunile motivate de ură, jurisprudența României, a Curții Europene de Justiție și a Curții Europene pentru Drepturile Omului în materie; precum și cazuistica Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu accent pe combaterea actelor de violență sau de hărțuire a jurnaliștilor, dreptul la nediscriminare, libertatea de exprimare și limitele ei în practica europeană și naţională au fost printre subiectele abordate în cadrul trainingului „Combaterea discriminării. Infracțiuni motivate de ură”.
Obiectivele de formare ale celui de-al doilea curs au vizat aprofundarea metodelor moderne de cercetare a cauzelor penale cu minori care presupun un probatoriu specific, asimilarea tehnicilor de audiere a minorilor, prin cunoașterea și aplicarea unor aspecte din domeniul psihologiei copiilor, exemple de bune practici privind instrumentarea unor astfel de cauze în cadrul echipelor multidisciplinare etc. Menționăm că seminarul „Probatoriul specific în cauzele de agresiune sexuală asupra minorilor” va avea loc și în luna noiembrie curent, la care va asista/fi prezent un alt grup de beneficiari INJ.
Participarea la seminare a reprezentanților sistemului de drept național a avut loc grație proiectului „Consolidarea sistemului de justiție prin organizarea unor misiuni de transfer de expertiză adresate judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova”, implementat de Institutul Național al Magistraturii din România în cooperare cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România. Direcțiile de cooperare ale proiectului se referă la implicarea formatorilor, judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în activitățile de dezvoltare profesională organizate de INM, vizite de studiu la instituțiile din cadrul sistemului judiciar român, precum și invitarea în calitate de experți a formatorilor INM la instruirile destinate magistraților moldoveni.