Activitatea specială de investigaţii

04. 12. 2012
Pe data de 4 decembrie, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei a fost iniţiat un nou ciclu de cursuri de instruire în domeniul activităţii speciale de investigaţii. Acest lucru a fost posibil şi datorită susţinerii Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM).

Cursul a fost organizat în conformitate cu prevederile Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 şi în temeiul Foii de parcurs în vederea implementării recomandărilor misiunilor de evaluare a UE din 2010 în ceea ce priveşte măsurile speciale de investigaţii şi combaterea crimei organizate, în contextul realizării Planului de acţiuni  R. Moldova – UE în domeniul liberalizării regimului de vize. Una din sarcinile incluse în aceste documente este organizarea, în următorii ani, a cursurilor de instruire a persoanelor implicate în activitatea specială de investigaţii.

Scopul acestor instruiri constă în acumularea şi însuşirea de către participanţi a cunoştinţelor juridice în domeniul activităţii speciale de investigaţii, interpretarea şi aplicărea corectă a prevederilor Legii nr. 59, din 29.03.2012, cu privire la activitatea specială de investigaţii, şi ale Secţiunii a 5-a din titlul IV, capitolul III al Codului de procedură penală, modificat recent.
 
Agenda seminarului a fost structurată convenţional în două părţi. În prima jumătate a zilei, prezentările au fost făcute de către experţii norvegieni: Bjorn Larsen, procuror, Marit Evjemo, procuror public, şi Harald Ciarlo, avocat. Experţii NORLAM s-au referit la experienţa şi practica autorităţilor norvegiene în domeniul activităţii speciale de investigaţii, la măsurile speciale de investigaţii prin prisma articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
 
În a doua jumătate a zilei au luat cuvântul experţii naţionali – Veaceslav Didâc, procuror detaşat, director executiv adjunct al INJ, Adrian Mircos, şeful Secţiei control al urmăririi penale de la Procuratura Generală, Ion Paiu, inspector principal în Direcţia generală servicii operative a Departamentului poliţie al MAI, şi Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Au fost abordate următoarele subiecte: Măsurile speciale de investigaţii şi temeiurile pentru efectuarea lor; Subiecţii care efectuează activitatea specială de investigaţii; Efectuarea măsurilor speciale de investigaţii în cadrul urmăririi penale; Procedura de autorizare şi contestare a măsurilor operative de investigaţii.
 
La lucrările seminarului au participat judecători, procurori, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciului Vamal şi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei.