Actele pentru examenele de admitere au fost depuse. Ce este nou?

03. 08. 2012

Ieri, 2 august, membrii Comisiei de organizare și desfășurare a concursului de admitere - Vladimir Holban, președinte, șeful Secției instruire inițială, Olga Pisarenco, secretar, consilierul Directorului executiv, Nadejda Șaran, consultant în Secția didactico-metodică, și Diana Toma, consultant în Secția resurse umane și documentare -  au încheiat ultima zi de depunere a cererilor pentru admitere.

Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a aprobat, prin Hotărârea nr.8/3 din 25.06.2012, și a anunțat concursul de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei pentru instruirea iniţială în perioada 1 octombrie 2012 – 31 martie 2014. La concurs au fost scoase 15 locuri de candidaţi la funcţia de judecător şi 25 locuri de candidaţi la funcţia de procuror, inclusiv 5 locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror din UTA Găgăuzia. La concurs au avut dreptul să se înscrie persoane care întrunesc următoarele cerințe:
a)      deţin cetăţenia Republicii Moldova și au domiciliul pe teritoriul ei;
b)      au capacitate de exerciţiu;
c)      sunt licenţiate în drept;
d)      nu au antecedente penale şi se bucură de o bună reputaţie;
e)       cunosc limba de stat;
f)       sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei.
 
Pentru înscrierea la concurs, cererile urmau să fie depuse personal, în termen de 30 de zile - de la 2 iulie până la 2 august 2012, de luni până vineri, între orele 9.00-17.00 - la Comisia de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei.
 
Iată ce au spus doi dintre tinerii care au venit ieri, în ultima zi de depunere a actelor, să completeze lista candidaților la studii pentru funcția de procuror.
 
Galina Chioroglo: „Eu sunt unul dintre reprezentanții autonomiei găgăuze, care în anul curent vor susține admiterea la Institutul Național al Justiției. Am absolvit Facultatea de drept la Universitatea de Studii Europene din Moldova, după care m-am angajat în poliție. Anul trecut nu am reușit să prind momentul admiterii la INJ, dar în acest an am decis: trebuie numaidecât să fac studiile necesare pentru funcția de procuror, mai ales că ne-a fost permisă susținerea examenelor în limba rusă.
Nu știu câți găgăuzi mai concurează la cele cinci locuri destinate autonomiei din sudul republicii. Nu am discutat cu nimeni, am vrut s-mi încerc forțele de una singură, fără sfaturile sau susținerea cuiva. Cred că cu ceilalți găgăuzi mă voi întâlni la 3 septembrie, când va avea loc primul examen, dar până atunci trebuie să-mi mai perfecționez cunoștințele, căci pe noroc se bazează doar acei care nu iau viața în serios…”.  
Octavian Ungureanu: „Respectul și interesul față de funcția de procuror le-am trăit pentru prima dată în timpul efectuării practicii de licență la Procuratura sectorului Ciocana din Chișinău. Acolo am văzut ce înseamnă să fii procuror și mi-am zis că viitorul meu este pe această cale. Am făcut studii de Drept la Institutul de Relații Internaționale din Moldova, dar, ca să-mi ating scopul, trebuie să mai trec o etapă de învățământ, superioară și specifică profesiunii alese. Această etapă are durata de un an și șase luni la Institutul Național al Justiției. Am depus actele și, ca oricare candidat, vreau să mă văd înscris printre audienții INJ.
Dimineață, eu am fost înregistrat ca al 98-lea candidat la admitere printre acei care speră să ajungă procurori. E ultima zi de depunere a actelor. Deci, la cele 20 de locuri – care exclud altele cinci, destinate în mod special găgăuzilor – vor candida peste o sută de tineri. Asta înseamnă că eu trebuie să fiu fericitul care, dintre cinci candidați, va obține un loc de audient la Institutul Național al Justiției pentru perioada de învățământ 1 octombrie 2012 – 31 martie 2014”.
 
Azi, 3 august, Vladimir Holban, președintele Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de admitere, a făcut o mică totalizare a primei etape de activitate a Comisiei: „Conform documentelor depuse, la examenele de admitere din anul curent vom avea cam același număr de pretendenți ca și anul trecut. De data aceasta, 109 pretind la studii pentru a candida la funcția de procuror, inclusiv 9 din UTA „Gagauz-Yeri”, iar 84 pretind la studii pentru funcția de judecător. Anul trecut, am avut 114 – la studii pentru funcția de procuror și 92 – la studii pentru funcția de judecător. Totuși, anul trecut concursul a fost mai mare, deoarece INJ propunea mai puține locuri de învățământ. Există persoane care au depus actele a doua sau a treia oară, deoarece au picat în anii trecuți.
O deosebire a admiterii din anul curent este faptul că, la solicitarea Procurorului General, INJ a rezervat cinci locuri pentru tineri găgăuzi care doresc ca, după absolvire, să se întoarcă să muncească în UTA „Gagauz-Yeri”. Deci, vom avea un concurs deosebit pentru ei, cu dreptul de a răspunde în limba rusă, după care studiile le vor face în limba română. Ei cunosc aceste condiții și le acceptă”.
 
Amintim că la INJ concursul de admitere constă din două probe:
1) Proba scrisă cuprinde teste grilă la disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal.
2) Proba verbală include rezolvarea a două speţe la disciplinele drept civil – drept procesual civil şi drept penal – drept procesual penal, care vor conţine aspecte de drept material şi procesual.
Procedura de organizare şi desfăşurare a concursului, tematica şi alte informaţii vezi pe http://www.inj.md/