Deciziile judiciare bine motivate reprezintă o garanție împotriva judecății arbitrare, asigură buna desfășurare a justiției și sporește încrederea publicului în sistemul judiciar. În vederea realizării acestor deziderate, Institutul Național al Justiției, în parteneriat cu Programul European al Consiliului Europei pentru instruirea profesioniștilor din domeniul drepturilor omului (HELP), a lansat, vineri, 4 martie 2022, cursul electronic „Raționamentul judiciar și drepturile omului”. Printre cei 64 de profesioniști din sectorul național de drept care au reușit să aplice la cursul dat se regăsesc judecători, procurori, avocați care acordă asistență garantată de stat, asistenți judiciari și consultanți ai procurorilor.
În deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, a remarcat că încorporarea conceptelor de cercetare, argumentare și scriere juridică în procesul de formare a beneficiarilor INJ se numără printre prioritățile instituționale, iar lansarea cursului „Raționamentul judiciar și drepturile omului” vine să confirme acest lucru. De asemenea, William Massolin, Șef al Oficiului CoE în Chișinău, și Ana Medarska-Lazova, Șefă adjunctă a Unității HELP a CoE, au apreciat pozitiv deschiderea și cooperarea eficientă cu INJ, inclusiv pilotarea în Republica Moldova a celui de-al 18-lea curs, dezvoltat de acțiunea comună UE/CoE „Consolidarea remediilor juridice eficiente împotriva încălcărilor drepturilor omului în Serbia”, împreună cu Programul HELP al CoE.
La evenimentul de lansare, Diana Sârcu, judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ex-Directoare a INJ, și Douglas Maxwell, manager de proiect al Consiliului Europei, au abordat aspecte ce țin de jurisprudența CtEDO și raționamentul hotărârilor instanțelor din Republica Moldova, de rețeaua și obiectivele Programului HELP, iar despre implementarea nemijlocită a cursului au vorbit tutorii naționali, formatorii INJ – Ecaterina Popa și Petru Balan, care vor fi la dispoziția participanților pentru întrebări și ghidare în ceea ce privește modul de parcurgere a programului de instruire la distanță.
Cursul online HELP „Raționamentul judiciar și drepturile omului”, activ în perioada 4 martie-17 aprilie 2022, este alcătuit din șapte module și oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a raționamentului judiciar și a standardelor de calitate a justiției referitoare la procedurile penale și civile, jurisprudență și bunele practici. După 40 de ore de instruire, în baza rezultatului testării finale, cursanții vor primi certificate HELP.
Lansarea noului curs a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea CEDO în statele Parteneriatului Estic, prin intermediul HELP”, finanțat de Guvernul Regatului Unit și realizat de Consiliul Europei.