În perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2022, la Ottawa, Canada, și-a ținut lucrările cea de-a X-a ediție a Conferinței Organizației Internaționale de Formare Judiciară (IOJT) cu genericul „Educație judiciară eficientă: înțelegerea populațiilor vulnerabile”.
Evenimentul a reunit exponenți ai școlilor de magistratură din întreaga lume, inclusiv ai Institutului Național al Justiției din Republica Moldova: Ecaterina Popa, Directoare interimară, Cezara-Elena Polisca, consiliera Directorului, șefa Secției didactico-metodică și formare formatori, și Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale.
La conferința divizată în sesiuni plenare, prezentări și ateliere de lucru au fost discutate evoluțiile în domeniul instruirii judiciare, concentrându-se mai cu seamă pe formarea care ajută magistrații nu doar în înțelegerea legii, dar și a contextului deplin al comunităților din care fac parte justițiabilii. În acest sens, au fost vizate teme ce țin de proiectarea și furnizarea instruirilor, aplicarea metodologiilor inovative de predare, utilizarea tehnologiilor informaționale, consolidarea instituțiilor în conformitate cu principiile de formare judiciară IOJT. De asemenea, au fost abordate unele subiecte juridice de fond, cum ar fi traficul de persoane, violența bazată pe gen, diversitatea culturală etc.
Totodată, reprezentanții INJ au avut ocazia să viziteze Institutul Național al Justiției din Canada pentru a se familiariza cu modul de funcționare a instituției, precum și cu inițiativele de formare judiciară.
În cadrul forului a avut loc și Adunarea Generală a IOJT, la care au fost supuse dezbaterilor și adoptate noile modificări ale statutului Organizației Internaționale de Formare Judiciară. Delegația INJ a participat la sesiunea de votare a conducerii IOJT: a președintelui, a secretarului general adjunct și a vicepreședinților regionali pentru Europa, America de Sud, Asia și Pacific.
Menționăm că Institutul Național al Justiției din Republica Moldova are statut de membru al IOJT, organizație ce a fost înființată pentru a promova statul de drept, a facilita schimbul internațional de informație dintre școlile de magistratură având în vedere provocările care apar în procesele de instruire și educație a magistraților.