„Angajamentul statului în prevenirea discriminării populației de etnie romă”, lecție publică pentru audienții INJ

31. 07. 2024

Audienții Institutului Național al Justiției au participat la lecția publică cu genericul „Angajamentul statului în prevenirea discriminării populației de etnie romă”. Evenimentul a avut loc miercuri, 31 iulie 2024, în preajma Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor.

Lecția publică a fost susținută de Nicolae Radiță, Director general adjunct al Agenției Relații Interetnice (ARI). Prezentarea sa a fost axată pe cadrul legal actual și pe mecanismele instituite pentru combaterea discriminării inclusiv împotriva comunității rome, precum și contribuția ARI la implementarea politicilor statului în domeniul relațiilor interetnice și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.  Nicolae Radiță a abordat subiecte precum provocările actuale de incluziune a romilor în societate, rolul sistemului judiciar în prevenirea și sancționarea discriminării, studii de caz în domeniu etc.

Audienții au avut oportunitatea de a participa activ la discuții, adresând întrebări și împărtășind opinii cu privire la aspectele prezentate. Dialogul a evidențiat importanța conștientizării și dezvoltării unei perspective analitice și echitabile în rândul viitorilor judecători și procurori cu privire la discriminarea rasială.

Inițiativa s-a înscris în eforturile Institutului Național al Justiției de a asigura o pregătire completă a audienților săi, fiind parte a Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025.