Primul Forum Regional al Judecătorilor din Europa de Est și Asia Centrală privind HIV și Dreptul și-a început lucrările astăzi, 3 octombrie 2019, la Chișinău. Evenimentul va dura două zile și întrunește judecători, experți și reprezentanți ai școlilor de magistratură din Belarus, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan și Ucraina.
„Pentru Institutul Național al Justiției tematica respectării drepturilor omului reprezintă un interes particular. Deși problematica protecției persoanelor atinse de virusul HIV nu face obiectul specific al unor instruiri la INJ, totuși modulele dedicate drepturilor omului ating și chestiuni legate de vulnerabilitatea persoanelor cu acest sindrom, dreptul lor la justiție sau accesul într-o funcție și, bineînțeles, ca un fir roșu în formările noastre, sunt promovate elemente ce țin de tratarea stereotipurilor și excluderea discriminării”, a declarat Directorul INJ Diana Scobioală la începutul evenimentului.
În deschidere au mai vorbit Gerd Trogeman, manager UNDP Istanbul, Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă UNDP Moldova, Ruslan Poverga, Președintele Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, și Olena Volkova, judecător, Ucraina.
În cadrul Forumului vor fi discutate ultimele date științifice, medicale și epidemiologice privind prevenirea, tratamentul și îngrijirea HIV, precum și recentele linii directorii internaționale și regionale privind HIV, infecțiile colaterale, legea și drepturile omului. De asemenea, vor fi acoperite subiecte ce țin de factorii sociali și structurali care sporesc vulnerabilitatea persoanelor care trăiesc cu HIV și a populațiilor-cheie, răspunsul judiciar și legislativ privind HIV și prevederile legale la nivel național, regional și internațional.
Forumul Regional al Judecătorilor din Europa de Est și Asia Centrală privind HIV și Dreptul, organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Institutul Național al Justiției, va servi drept o platformă care va facilita schimbul de experiență și împărtășirea provocărilor ce apar în activitatea judecătorilor cu referire la protecția drepturilor omului în contextul HIV și co-infecții.