Consiliul Institutului Național al Justiției s-a întrunit în ședința sa ordinară la care au fost puse în discuţie mai multe chestiuni ce țin de activitatea curentă a INJ. S-au discutat și au fost aprobate propunerile pentru modificarea Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare inițială a judecătorilor și procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei. Totodată, au fost aprobate anunțul, tematica și calendarul de desfășurare a concursului de admitere 2012, pe care le puteți accesa pe pagina WEB a Institutului Național al Justiției - www.inj.md.
O altă decizie ce ține de admiterea 2012 a fost cea cu privire la numărul de locuri prezentate la concurs. Audiind informaţia prezentată de Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, ținînd cont de Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii nr.268/16 din 08.05.2012 şi demersul Procurorului General nr.33-11d/12-187 din 31.05.2012 privind prognoza asupra numărului de locuri vacante pentru funcţiile de judecător şi de procuror pentru următoarea promoţie a Institutului Naţional al Justiţiei, luînd în considerare și Hotărîrea Consiliului INJ nr.7/3 din 25.05.2012, în temeiul prevederilor art.7 alin.(1) lit.h) din Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei nr.152-XVI din 08.06.2006 și pct.1.3 din Regulamentul de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare inițială a judecătorilor și procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei din 29.06.2011, Consiliul a aprobat 15 locuri la concursul de admitere pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător și 25 locuri la concursul de admitere pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, inclusiv 5 locuri pentru candidații din UTA Găgăuzia.
Menționăm că persoanele care vor participa la concursul de admitere vor susține două probe:
1) Proba scrisă cuprinde teste grilă la disciplinele drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal.
2) Proba verbală include rezolvarea a două speţe la disciplinele drept civil – drept procesual civil şi drept penal – drept procesual penal, care vor conţine aspecte de drept material şi procesual.
Persoanele din UTA Găgăuzia, care vor candida pentru funcţia de procuror, vor avea dreptul să răspundă în limba rusă, iar procesul de învățământ va decurge în limba de stat.
Au fost aprobate Curriculumul stagiului de practică pentru candidații la funcția de judecător și Curriculumul stagiului de practică pentru candidații la funcția de procuror; modificările statului de personal și ale efectivului-limită al Institutului Național al Justiției, conform necesităților de asigurare a activității acestuia ș.a.