Viaţa, dinamica ei, derularea evenimentelor, te face uneori să priveşti prezentul şi, mai ales viitorul, prin prisma faptelor şi întîmplărilor din trecut, aşezate pe rafturile istoriei. În 2007, datorită susţinerii substanţiale a Consiliului Europei şi Comisiei Europene în cadrul Programului Comun privind sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei în Republica Moldova, în ţara noastră a apărut Institutul Naţional al Justiţiei (INJ). Anume graţie acestor eforturi, Institutului i s-au creat bune condiţii pentru a-şi îndeplini sarcinile, a se dezvolta în continuare şi a-şi ocupa locul meritat în procesul de instruire iniţială şi continuă a judecătorilor şi procurorilor, a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei.
06. 02. 2011
Aceasta a ţinut să accentueze chiar la începutul luării sale de cuvînt doamna Anastasia Pascari, Directorul Institutului, la întrevederea cu domnul Dirk Schübel, Ambasador, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, însoţit de dr.Dirk Lorenz, ofiţer Politic, Secţia Politică şi Economică, şi Zane Rungule, manager de proiect, în cadrul Delegaţiei.
„Desigur, adoptarea Legii din 8 iunie 2006, iar mai apoi lansarea propriu-zisă a Institutului în 2007 cu suportul acordat de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, sunt acţiuni de o importanţă deosebită. Dar şi mai important şi apreciabil este faptul că Institutul de atunci încoace s-a bucurat permanent de atenţia şi susţinerea considerabilă din partea acestor două instituţii europene. Avînd această fructuoasă colaborare, dorind să consolidăm potenţialul Institutului, contăm şi mai departe pe ajutorul Uniunii Europene, mai ales în contextul reformei judiciare şi de drept, unde Institutului îi revine fără îndoială un rol şi un loc pe măsură”, a menţionat Anastasia Pascari.
În continuare, doamna Director a făcut o succintă trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Institut în ultimul timp, informînd oaspeţii despre planurile, proiectele, programele de scurtă durată şi de perspectivă care urmează a fi implementate.
Domnul Dirk Schübel a susţinut direcţiile preconizate pentru dezvoltarea activităţilor Institutului, subliniind că acestuia îi revine un rol important în vederea bunei organizări şi desfăşurări a procesului de instruire, fiind chiar necesară lărgirea contigentului de audienţi, în scopul sporirii calităţii actului de justiţie. Astfel, dumnealui a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a contribui şi în continuare la consolidarea potenţialului Institutului Naţional al Justiţiei, atenţionînd că doar strategiile, planurile, acţiunile bine argumentate vor avea sorţi de izbîndă, sugerînd că „vocea” Institutului „trebuie să fie făcută uzită”.
„Există posibilităţi reale de implicare a INJ în programele, proiectele UE, şi noi o să susţinem, uşa vă este deschisă”, a reiterat dumnealui.
Interesat de introducerea în programele de studii ale Institutului instruirea la distanţă, cît şi crearea unui Centru de documentare şi resurse juridice, ca fiind obiective prioritare pentru perioada imediat următoare ale INJ, Înaltul oaspete a considerat că acestea sunt temeiuri „pentru a se chibzui” în vederea acordării suportului necesar din partea Uniunii europene.
În final, oaspeţii au vizitat sălile de studii, biblioteca Institutului, apreciind condiţiile de instruire, susţinînd totodată oportunitatea finisării lucrărilor de reparaţie a clădirii, de construcţie a altor obiective preconizate, necesare pentru buna dezvoltare în continuare a acestei instituţii de învăţămînt.
La întrevedere au mai participat domnul Veaceslav Didâc, director executiv-adjunct, şi doamna Eugenia Chistruga, şefa Secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, Vasile Guţu, şeful Secţiei abilităţi non-juridice, relaţii cu publicul şi editări, INJ.