Acum cîteva zile, la 7 februarie, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei şi-a desfăşurat lucrările o „masa rotundă” în cadrul căreia au fost luate în dezbatere ”Rezultatele Raportului pe Ţară privind combaterea relelor tratamente şi a impunităţii şi investigarea eficientă a relelor tratamente”. Participanţii la acest eveniment - deputaţi, judecători, procurori, experţi naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai sistemului penitenciar, ai societăţii civile şi alţii − au evidenţiat mai multe probleme în domeniul abordat, printre ele şi necesitatea aprofundării instruirii, familiarizării procurorilor cu bunele practici de investigare a cazurilor de tortură, ca una din verigele încă slabe în activitatea respectivă de la noi.
14. 02. 2011
Unele măsuri se iau. Încurajator este faptul că anul trecut Procuratura Generală a creat o structură specializată de combatere a torturii, avînd în subordine directă cîte un procuror responsabil nemijlocit de investigarea cazurilor de tortură, tratament degradant sau inuman în fiecare din procuraturile teritoriale şi specializate. Or, o atare organizare facilitează, direcţionînd la ţintă procesul de instruire în domeniu. Anume în acest context se înscrie cursul de instruire a procurorilor specializaţi în investigarea dosarelor penale de tortură şi alte forme de tratamente crude, inumane şi degradante, organizat în perioada 10-11 februarie curent de Procuratura Generală în colaborare cu Institutul Naţional al Justiţiei în cadrul Proiectului ”Prevenirea torturii” finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de PNUD Moldova.
La general, organizatorii acestui curs au urmărit scopul ca, prin actualizarea cunoştinţelor relevante prevenirii, investigării şi combaterii fenomenului torturii de orice natură, prin dezvoltarea abilităţilor de înregistrare şi investigare a cazurilor de acest gen, prin valorificarea concretă a bunelor practici în domeniu, să contribuie la respectarea drepturilor fiinţei umane graţie consolidării capacităţilor procurorilor în activitatea de prevenire şi combatere a torturii, a altor rele tratamente.
Cursul de instruire, divizat în opt sesiuni, a cuprins tot atîtea teme distincte, cum ar fi: jurisprudenţa CtEDO, prevederile legislaţiei naţionale, delimitarea de alte categorii de infracţiuni; prevenirea torturii şi monitorizarea instituţiilor penitenciare; urmărirea penală în cauze de tortură: audierea victimei; consecinţele fizice şi psihice ale torturii, investigarea şi documentarea medicală a torturii, a tratamentelor inumane şi/sau degradante; urmărirea penală în cauze de tortură: metodologia şi tactica investigării şi altele.
La sesiunea de instruire nominalizată au participat 25 de procurori, urmînd ca încurînd să mai fie organizate încă două treninguri pentru toţi procurorii antitortură din republică.