07. 11. 2013
Pe 6 noiembrie a avut loc al treilea atelier de lucru privind traficul de fiinţe umane, organizat de către Institutul Naţional al Justiţiei în colaborare cu Misiunea Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
Cursul a fost destinat procurorilor şi ofiţerilor de urmărire penală şi a abordat probleme care apar pe parcursul investigării penale a cazurilor de trafic. În calitate de formatori au evoluat Albert Moskowitz, fost procuror în SUA, expert din partea OIM, Iurie Podarilov, director-adjunct al Centrului de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, procurorii Eduard Bulat şi Viorel Ciobanu, respectiv, şef şi şef-adjunct al Secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale.
Trainingul a fost alcăruit din trei module. În prima parte participanţii au audiat prezentări care au inclus elemente ale infracţiunilor de trafic din perspectiva legislaţiei naţionale, îndrumări pentru crearea unor tactici specifice la cercetarea infracţiunilor de trafic, practicii pozitive de monitorizare şi conducere a urmăririi penale, dispoziţii legale şi procedura de aplicare a măsurii de arest preventiv, probele necesare la întreprinderea acestei măsuri, precum şi importanţa dobândirii probelor până a înainta demersul.
A doua sesiune a fost dedicată studiului de caz. Participanţii au lucrat în grupuri mici asupra începutului de urmărire penală în caz de trafic şi au conceput o strategie de desfăşurare detaliată a urmăririi penale, de colectare a probelor necesare pentru a demonstra infracţiunea, folosind abordările din prezentările făcute în prima parte a workshopului.
Ultima secţiune a inclus planurile de efectuare a urmăririi penale efectuate la faza anterioară şi modalitatea de asigurare a unui arest preventiv.
Menţionăm că primele două ateliere s-au desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie, au fost axate pe aspecte legale şi practice ale încadrării juridice a cazurilor de muncă forţată şi exploatare sexuală, pe dezvoltarea aptitudinilor ce includ folosirea tehnicilor unei bune intervievări ale victimei, precum şi pe elaborarea/prezentarea unui discurs efectiv al procurorului.