În zilele de 9, 10 şi 11 septembrie Institutul Naţional al Justiţiei a organizat prima sesiune a grupului de formatori în domeniul drepturilor omului – „Standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului şi aplicarea lor de către procurori şi judecători” – în cadrul Proiectului Consiliului Europei „Suport pentru implementarea coerentă la nivel naţional a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova”.
Evenimentul a debutat prin alocuţiunile domnilor Ghenadie Barbă şi Ruslan Grebencea, respectiv – şef adjunct şi coordonator de program al Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, care au vorbit succint despre activitatea lor, despre proiectele implementate sau aflate în curs de pregătire, precum şi despre actualitatea temei privind asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova prin prisma Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a jurisprudenţei CtEDO, rolul pe care îl are sistemul judecătoresc şi cel al procuraturii în acest sens.
În calitate de formatori au evoluat Ivana Roagna, avocat, expert internaţional în domeniul drepturilor omului, şi Vladislav Gribincea, avocat, director executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
Cursul, format din patru sesiuni a câte trei zile, a început cu o testare a participanţilor – judecători şi procurori – în vederea evaluării cunoştinţelor în domeniul procedurile Curţii europene şi standardele Convenţiei. Totodată, au fost identificate compartimentele care trebuie consolidate în cadrul proiectului.
Fiind o activitate de formare formatori, a fost introdus şi un subiect ce ține de metodologia de instruire, în cadrul căruia s-a discutat despre arta de a învăţa şi arta de a preda, şi anume despre principiile de instruire a adulţilor, diverse stiluri de învăţare, dinamica unui curs de instruire, rolul formatorului, feed-back-ul şi evaluarea instruirii.
De asemenea, au fost analizate mecanismele Consiliului Europei de protecţie a drepturilor omului, rolul şi structura Curţii Europene a Drepturilor Omului, statisticile despre activitatea Curţii de la Strasbourg asupra cazurilor moldoveneşti, principiile de interpretare a Convenţiei, procedura în faţa Curţii europene etc.
În cadrul seminarului s-a acordat o atenţie deosebită şi resurselor informaţionale despre CtEDO, CEDO, CoE – aspect important al instruirii, participanţii fiind ghidaţi în a găsi informaţia utilă într-un timp cât mai scurt. Astfel, experţii au făcut prezentări la pagina web a Curţii Europene a Drepturilor Omului, la sistemul HUDOC (baza de date care oferă acces la jurisprudenţa Curţii europene, a Comisiei Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor, fiind prevăzute mai multe filtre pentru a facilita căutarea) şi la Programul European pentru Formarea Juriştilor în Domeniul Drepturilor Omului (Programul HELP), care asistă statele membre ale Consiliului Europei în implementarea Convenţiei europene la nivel naţional, prin consolidarea capacităţii judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor din aceste ţări la exercitarea atribuţiilor lor profesionale. Platforma HELP oferă acces gratuit online la materiale şi suporturi pentru formarea profesională în domeniul CEDO, fiind şi o platformă pentru cursuri de formare la distanţă.
O altă temă importantă abordată la curs a fost cea dedicată criteriilor de admisibilitate la CtEDO. Pentru a fi examinată, o cerere trebuie să întrunească anumite condiţii: plângerea este introdusă împotriva unui stat care a ratificat Convenţia; este invocat unul sau mai multe drepturi prevăzute de Convenţie; persoana în cauză trebuie să fie victima încălcării denunţate; invocarea unor fapte ulterioare ratificării Convenţiei de către statul în cauză; epuizarea căilor de recurs naţionale; sesizarea Curţii în termen de 6 luni de la data ultimei decizii interne; a fi victima unui prejudiciu important. Dacă una dintre aceste condiţii nu este respectată, Curtea respinge cererea.
Menţionăm că următoarele sesiuni vor avea loc pe 8-10 octombrie, 4-6 noiembrie şi 26-28 noiembrie, iar formatorii-participanţi la acest program, ulterior, vor fi antrenaţi în seminare cascadă pentru judecători şi procurori care vor avea loc în prima jumătate a anului viitor.