Seminare în domeniul gestionării cazurilor de fraudă şi corupţie electorală

01. 11. 2010

La 28 şi 29 octombrie curent, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei şi-au desfăşurat lucrările două seminare cu genericul „Gestionarea cazurilor de fraudă şi corupţie electorală” cu participarea judecătorilor şi procurorilor. Aceste evenimente au fost organizate de INJ cu susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Fondului Naţional pentru Democraţie, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Participanţii la seminar au fost salutaţi de Veaceslav DIDÂC, Director executiv interimar al Institutului Naţional al Justiţiei.
 
În cadrul seminarului, participanţii au fost familiarizaţi cu aspecte ce vizează răspunderea penală în fraudele electorale, subiect prezentat de Raisa BOTEZATU, vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului penal. Dumneaei a relatat şi despre principiile de aplicare a Articolului 3 din Protocolul 1 la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului în contextul tematicii abordate.
 
Cornelia VICLEANSCHI, procuror, şef Secţie secretariat şi audienţă, Procuratura Generală, a relatat despre exigenţele Consiliului Europei faţă de finanţarea partidelor politice şi a campaniei electorale, făcînd referire la experienţele şi evaluările GRECO. Sergiu LIPCEAN, expert IDIS Viitorul, a prezentat experienţa Republicii Moldova în vederea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Anastasia PASCARI, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, a făcut o expunere cu privire la procedura de examinare a litigiilor electorale. Xenofon ULIANOVSCHI, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, judecător, a relatat despre răspunderea contravenţională în cazul fraudelor electorale.
 
Ruslan POPOV, procuror, şef Direcţie control al urmăririi penale, Procuratura Generală, a relatat despre urmărirea penală pe cauze privind fraudele electorale. De asemenea, participanţii au luat cunoştinţă de procedura de examinare a contestaţiilor de către organele electorale, despre care a relatat Mihai BUŞULEAC, membru al Comisiei Electorale Centrale.
 
La finele fiecărui seminar au fost înmînate certificate de participare.