Seminar formare formatori „Justiţia pentru copii”

01. 07. 2013
În zilele 27 şi 28 iunie 2013, Institutul Naţional al Justiţiei, în cooperare cu UNICEF Moldova, a organizat un seminar pentru formarea formatorilor care vor instrui specialiştii implicaţi în procese penale şi civile cu participarea minorilor, accentul fiind pus pe standardele şi procedurile justiţiei pentru minori.
 
În mesajul său de salut, Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, a menţionat că seminarul respectiv constituie „a treia etapă din cadrul unui proiect iniţiat de către UNICEF şi finanţat de către Uniunea Europeană. În primele etape instruirile au fost efectuate în comun cu formatori din statele Parteneriatului estic şi s-au desfăşurat în Georgia şi în R. Moldova. Acest proiect se încadrează perfect şi în Strategia de reformare a sistemului justiţiei. El prevede un compartiment aparte de instruire a judecătorilor, procurorilor şi a altor specialişti care activează în domeniul justiţiei juvenile şi un accent deosebit se pune pe formare formatori”.
 
Dejan Mincic, reprezentant UNICEF Moldova, a mulţumit participanţilor pentru interesul faţă de subiectul dat, subliniind faptul că „justiţia pentru copii” este un concept relativ nou atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru comunitatea judiciară internaţională. „Dacă până nu demult se vorbea despre justiţia juvenilă în care personajul central este copilul în conflict cu legea, acum se pune accentul mai mult pe o categorie şi mai vulnerabilă – copilul victimă/martor al infracţiunii sau copilul în contact cu justiţia. Pentru schimbarea paradigmei, la recomandarea CSM şi în parteneriat cu INJ, ne-am propus să organizăm acest seminar introductiv la subiectul dat, care va aborda aspecte judiciare în cazurile cu minorii inculpaţi şi în cazurile în care sunt implicaţi copiii victime sau martori ai infracţiunii”.
 
Unul din obiectivele seminarului este ca participanţii să obţină abilităţi de organizare a seminarelor cu tema „Justiţia pentru copii”, aplicând metodologia învăţării pentru adulţi, să poată evalua necesităţile audienţilor şi întocmi o curriculă, să explice şi să aplice principiile ce stau la baza drepturilor copiilor, să poată efectua acţiunile procesuale în corespundere cu vârsta copilului, ţinând cont permanent de gradul de maturitate emoţională, psihică şi intelectuală a acestuia etc.
 
În calitate de experţi au evoluat Viorica Puica, judecător la Judecătoria sectorului Botanica, Lidia Gorceag, psiholog de la Centrul de Protecţie şi Asistenţă din Chişinău, Dina Rotarciuc, judecător detaşat, membru al CSM, Diana Ţeberneac, psiholog la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii Amicul şi Marit Helene Evjemo, procuror public în Norvegia, expertă a Misiunii NORLAM.
 
În prima zi a trainingului s-a vorbit despre standarde şi reglementări internaţionale privind justiţia pentru copii, principiile de învăţare a adulţilor, metodele interactive specifice de predare pentru adulţi, particularităţile tactico-psihologice ale interogării minorilor – victimă, martor, bănuit, învinuit sau inculpat. Au fost discutate şi problemele de drept material şi procesual din domeniul justiţiei pentru copii, fiind expuse subiecte ce ţin de particularităţile desfăşurării urmăririi penale în cauzele privind implicarea minorilor, aplicarea măsurilor de constrângere a minorilor, instrumentarea cauzelor privind copiii care nu sunt subiecţi ai răspunderii penale, examinarea de către instanţele judecătoreşti a cauzelor cu implicarea copiilor, justiţia restaurativă, inclusiv cadrul legal al instituţiei probaţiunii în RM şi medierea penală.
 
Vineri, participanţii seminarului s-au deplasat la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, unde au simulat o sesiune de audiere a copilului victimă sau martor în procesul penal, în baza unei speţe bazate pe fapte reale. De asemenea, ei au analizat problemele ce ţin de aplicarea prevederilor art. 110/1 din Codul de procedură penală al RM, privind audierea copilului victimă sau martor. Iar expertul Misiunii NORLAM, Marit Helene Evjemo, a relatat despre audierea copiilor din perspectiva Norvegiei şi jurisprudenţei Curţii Europene pentru Drepturile Omului.