06. 10. 2010
Timp de două zile la INJ şi-a desfăşurat lucrările seminarul în domeniul combaterii violenţei domestice şi a traficului de fiinţe umane. Organizat de INJ în colaborare cu Misiunea OSCE în Moldova, UNFPA şi Fondul ONU pentru Populaţie, seminarul prevedea analiza atît a fenomenului violenţă în familie, cît şi a traficului de fiinţe umane.
Participanţii la seminar au fost salutaţi de Veaceslav DIDÂC, Director executiv interimar al INJ, Eugenia BENIGNI, consilier la Programul Combaterea traficului de fiinţe umane şi gender, Misiunea OSCE, şi Boris GÂLCA, coordonator de programe, Fondul ONU pentru Populaţie.
În acord cu genericul seminarului, participanţii au fost familiarizaţi atît teoretic, cît şi practic, cu aspectele prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Tatiana CATANĂ, consultant independent, avocat, a relatat despre noţiunile principale şi despre cadrul legislativ naţional şi internaţional care reglementează acest fenomen. Un alt subiect important prezentat în cadrul acestui seminar a fost Trauma şi nevoile victimei violenţei în familie. Lidia GORGEAG, psiholog la Centrul de Protecţie şi Asistenţă din Chişinău, s-a expus asupra comportamentului victim şi provocator, traumei şi necesităţilor victimei violenţei în familie, făcînd referire şi la Sistemul Naţional de Referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi a potenţialelor victime ale traficului de persoane. De asemenea, în cadrul acestui seminar, a fost prezentată esenţa telefonului de încredere pentru femei. În acest sens, Victoria DOCHIŢCU reprezentant al Centrului Internaţional „La Strada”, a relatat despre distribuţia sunetelor după gen, vîrstă, regiune şi problemele întîlnite de victimele violenţei în familie.
Agenda seminarului a inclus Rolul poliţiei în prevenirea şi combaterea violenţei în familie. În discursul său axat pe această tematică, Rodion BUDEANU, şef-adjunct al Direcţiei prevenţie DGPOP a Ministerului Afacerilor Interne, a făcut referire la modul de examinare a cazurilor de violenţă în familie, la evidenţa agresorilor şi lucrul cu aceştia în echipe multidisciplinare. Dumnealui s-a expus şi asupra acelor activităţi care pot preveni acest fenomen în societate. Astfel, a fost prezentat şi modul de protecţie a drepturilor victimelor violenţei în familie prin interacţiunea eficientă a actorilor antiviolenţă. Din această perspectivă, Ion OBOROCEANU, procuror al raionului Căuşeni, a relatat despre bunele practici ale Procuraturii Căuşeni.
În cadrul seminarului, Mariana GORNEA, procuror în Procuratura Generală, a făcut o succintă prezentare a Rolul judecătorului şi al procurorului în investigarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă în familie în aspect procesual civil. Igor DOLEA, profesor universitar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a relatat despre Rolul judecătorului în investigarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă în familie în aspect procesual penal. Dumnealui a prezentat şi un studiu de caz cu referire la subiectul abordat.
A fost abordat şi Rolul procurorului în investigarea cazurilor de trafic de fiinţe umane. Prezentatorul acestui subiect, Eduard BULAT, şef Secţie antitrafic la Procuratura Generală, a relatat despre depistarea şi investigarea cazurilor de trafic de fiinţe umane, audierea victimelor şi procedurile speciale, despre valoarea declaraţiilor victimelor în cadrul probatoriului şi protecţia victimelor traficului de fiinţe umane. Maria GHERVAS, judecător la Judecătoria sect. Botanica, a vorbit despre Judecarea cazurilor de trafic de persoane în instanţă, prezentînd probleme apărute la judecarea acestei categorii de cazuri în instanţa de judecată şi modul în care drepturile victimelor traficului de persoane sînt respectate la examinarea cazurilor în cadrul unui proces de judecată. Svetlana CHINTEA, coordonator la Centrul Internaţional „La Strada”, a vorbit despre Practicile pozitive de cooperare cu organele de drept.
La finele seminarului, participanţilor le-au fost înmînate certificate de participare.