Marți, 23 ianuarie 2024, a avut loc reuniunea Comitetului director pentru monitorizarea implementării Planului de acțiuni (PA) al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, la care au participat experți ai CoE și reprezentanți ai autorităților naționale beneficiare.
Întrunirea a servit drept prilej pentru prezentarea nivelului de realizare a PA și efectuarea unui schimb de opinii cu privire la impactul proiectelor finalizate și al celor în derulare. De asemenea, evenimentul a urmărit abordarea viitoarelor priorități ale PA, inclusiv în contextul demarării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Prezentă la eveniment, Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa, a făcut o trecere în revistă a realizărilor și a acțiunilor care țin de competența Institutului Național al Justiției pe dimensiunile de formare inițială, formare continuă, formare formatori și e-learning. Astfel, au fost desfășurate sesiuni de instruire și activități de sensibilizare pe domenii ce vizează nediscriminarea, protejarea drepturilor omului, drepturile copiilor, egalitatea de gen și combaterea violenței împotriva femeilor etc.
În după-amiaza zilei, a avut loc și ședința Comitetului local de coordonare a programului inițiat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei – Parteneriatul pentru Buna Guvernare (PBG), faza III (2023-2027). Evenimentul a avut drept scop sintetizarea rezultatelor implementării proiectelor specifice de țară și regionale în Republica Moldova de la începutul PBG III.
În context, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, a prezentat, în mod particular, acțiunile realizate în cadrul proiectului „Accesul femeilor la justiție: implementarea standardelor Consiliului Europei privind egalitatea de gen și violența împotriva femeilor”. Totodată, dumneaei a accentuat importanța abordării regionale în ceea ce privește accesul femeilor la justiție.
De asemenea, la ședință au fost puse în discuție progresele înregistrate, provocările întâmpinate și acțiunile care urmează a fi realizate cu sprijinul proiectelor „Accesul femeilor la justiție: implementarea standardelor Consiliului Europei privind egalitatea de gen și violența împotriva femeilor”, „Combaterea discriminării, discursului de ură și a crimelor motivate de prejudecată în Republica Moldova”, „Sprijin pentru modernizarea în continuare a managementului instanțelor în Republica Moldova”, „Promovarea egalității și a nediscriminării: către societăți mai rezistente și incluzive”.