Reuniunea Comitetului de Coordonare a proiectului CoE „Sprijin în implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova”: realizări și perspective

12. 12. 2022

Vineri, 9 decembrie 2022, reprezentanții Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, Directoare interimară, și Tatiana Ciaglic, șefa Centrului de Informații Juridice, au participat la reuniunea intermediară a Comitetului de Coordonare a proiectului CoE „Sprijin în implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova”.

Evenimentul a urmărit punerea în discuție a evoluțiilor generale la nivel instituțional, politic și legislativ în domeniul violenței împotriva femeilor și violenței domestice pe parcursul anului curent, precum și a provocărilor și priorităților pentru perioada următoare. De asemenea, au fost prezentate rezultatele proiectului și a fost aprobat Planul de lucru pentru anul viitor.

În intervenția sa, Ecaterina Popa, a subliniat importanța pe care Institutul o acordă fortificării competențelor profesionale ale beneficiarilor săi prin prisma Convenției de la Istanbul și a punctat realizările obținute pe acest segment: tutoratul la nivel național al cursurilor HELP „Violența împotriva femeilor și violența domestică” și „Accesul femeilor la justiție”, activități de formare continuă, concursul republican de arte plastice „Generația Egalității”, organizat de INJ și Școala de arte plastice „A. Șciusev”, precum și lecții publice de informare și sensibilizare asupra fenomenului violenței etc.

Proiectul „Sprijin în implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova” a fost lansat în această primăvară de Consiliul Europei, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, ca parte a Planului de acțiuni al CoE pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024. Printre beneficiarii proiectului, care are drept scop consolidarea capacității părților-cheie implicate atât în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cât și în protejarea victimelor și urmărirea penală a infractorilor, se regăsesc autoritățile statului, societatea civilă, mass-media, profesioniștii din domeniul juridic, asistenți sociali și victimele violenței de gen și domestice.