Respectarea termenului rezonabil la examinarea cauzelor civile şi penale

23. 11. 2012
Pe 22 noiembrie, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat un seminar care a avut ca temă respectarea termenului rezonabil la examinarea cauzelor civile şi penale.
 
În calitate de formatori au fost invitaţi Gheorghe Creţu, judecător, vicepreşedintele Colegiului civil şi de contencios administrativ la Curtea de Apel Chişinău, şi Lilian Apostol, agent guvernamental interimar al Moldovei la CEDO.
 
Agenda seminarului a cuprins următoarele subiecte:
 
  • Practica judiciară naţională pe cauzele privind constatarea încălcării dreptului la judecarea în termen rezonabil;
  • Aplicarea şi interpretarea Legii nr. 87 din 21.04.2011;
  • Repararea prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la un proces echitabil. Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Una din sarcinile de bază în activitatea instanţelor judecătoreşti este respectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. De aceasta depinde posibilitatea cetăţenilor de a-şi realiza dreptul constituţional privind satisfacţia efectivă din partea instanţelor judecătoreşti competente împotriva actelor care violează drepturile, libertăţile şi interesele lor legitime.
 
În conformitate cu prevederile art. 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale de către o instanţă independentă şi imparţială. Criteriile de apreciere a termenului rezonabil de judecare sunt următoarele: complexitatea cazului, comportamentul părţilor la proces, miza (interesul) pentru reclamant.
 
Problema tergiversării examinării cauzelor în instanţele de judecată şi a executării hotărârilor judecătoreşti este una actuală. Tergiversarea se întâmplă din cauza mai multor factori: amânarea excesivă a şedinţelor de judecată; caracterul complex al litigiului; abuzul în utilizarea căilor de atac de către părţile în proces; efectuarea actelor de expertiză pe perioade îndelungate etc.
 
Pentru a corecta situaţia dată, a fost adoptată Legea nr. 87 din 21.04.2011, prin care s-a creat un remediu de apărare a dreptului la judecarea cauzei în termen rezonabil şi a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti.
 
Pentru stabilirea mărimii reparaţiei prejudiciului sunt luate în consideraţie următoarele: circumstanţele cauzei în cadrul căreia a fost comisă încălcarea, pretenţiile invocate de reclamant, complexitatea cauzei, comportamentul reclamantului, conduita organului de urmărire penală, a instanţei de judecată etc, durata încălcării şi importanţa procesului pentru reclamant.
 
La seminar au fost prezenţi judecători şi procurori din diferite raioane ale republicii.