La 18.07.2013, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat o masă rotundă cu genericul “Proiectul Concepţiei de formare continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei”. În calitate de moderator, a evoluat Anastasia Pascari, Directorul executiv al INJ.
Agenda zilei a prevăzut prezentarea Proiectului Concepţiei de formare continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei, analiza riscurilor şi oportunităţilor aplicării acesteia şi alte intervenţii din partea participanţilor. Au fost expuse păreri care vin să susţină implementarea Concepţiei, dar şi unele care au trezit interes de discuţie.
Olga Pisarenco, consilierul Directorului, a făcut o succintă expunere a Proiectului, în care a menţionat factorii ce au contribuit la apariţia Concepţiei. Aceasta se impune ca necesitate în contextul reformelor justiţiei din Republica Moldova, fiind determinată de Strategia de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 (Legea nr. 231 din 25.11.2011), care prevede ridicarea profesionalismului şi a responsabilităţii persoanelor implicate în efectuarea justiţiei, inclusiv prin “revizuirea sistemului şi a metodelor formării continue a reprezentanţilor sectorului justiţiei şi extinderea rolului Institutului Naţional al Justiţiei”.
Obiectivul general al prezentei Concepţii este perfecţionarea cadrului formării continue a profesioniştilor din Republica Moldova, orientat spre eficientizarea formării continue a acestor categorii de specialişti, care, prin profesionalismul lor, să asigure justiţiei naţionale independenţă, transparenţă, eficienţă, accesibilitate şi responsabilitate faţă de societate, să corespundă standardelor europene, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului şi să contribuie la consolidarea încrederii societăţii în actul de justiţie.
Obiectivele specifice ale Concepţiei reies din cel general, cum ar fi identificarea lacunelor cadrului legislativ şi normativ în ceea ce priveşte formarea continuă a profesioniştilor, restructurarea sistemului, perfecţionarea şi extinderea căilor de acces la formarea continuă, perfecţionarea mecanismelor de organizare, monitorizare şi de evaluare a programelor de formare continuă.
Beneficiarii Concepţiei sunt totalitatea profesioniştilor din sectorul justiţiei Republicii Moldova - judecători, procurori, grefieri, asistenţi judiciari, şefi ai secretariatelor instanţelor judecătoreşti, consilieri de probaţiune, experţi judiciari, notari, avocaţi, mediatori, executori judecătoreşti, administratori ai procedurii de insolvabilitate, traducători/interpreţi autorizaţi ş.a. Formarea continuă a tuturor profesioniştilor din sectorul justiţiei în volum de minimum 40 de ore annual pentru fiecare va deveni obligatorie conform legii.
Deşi INJ elaborează instruirea judecătorilor şi a procurorilor încă din 2007, totuşi e nevoie de a lichida unele restanţe la acest capitol şi de a implementa un proiect de instruire continuă avansat, care să cuprindă toate categoriile de profesionişti din domeniul justiţiei. Astfel, pentru modificarea Legii privind formarea continuă în cadrul INJ, e nevoie de Concepţia care identifică toate aspectele necesare la planificarea resursele şi la realizarea acţiunilor din cadrul strategiei de reformare a sectorului justiţiei
Formarea continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei este unul din factorii principali în asigurarea coerenţei, consecvenţei şi a durabilităţii eforturilor de reformă a sectorului justiţiei în Republica Moldova şi care, în final, va contribui la consolidarea unui sector al justiţiei echitabil, calitativ, cu zero toleranţă faţă de corupţie, la dezvoltarea durabilă a ţării şi la sporirea responsabilităţii faţă de justiţiabili. De această părere au fost mai mulţi dintre profesioniştii participanţi la discuţie. Propuneri, în acest sens, au venit din partea directorului CpDOM, Anatolie Munteanu, avocat parlamentar. Dânsul a împărtăşit aspecte din practica centrului şi a recomandat crearea unui centru de cercetări ştiinţifice. Xenofon Ulianovschi, preşedinte al Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău, a adăugat că e nevoie de specialişti din toate domeniile, care să cerceteze fenomene ştiinţifice concrete, să lucreze asupra proiectelor de legi. Iar despre necesitatea aplicării cunoştinţelor în practică a vorbit Maria Ghervas, formator INJ, judecător la Judecătoria sectorului Botanica. Ea sustine că judecătorii trebuie să fie interesaţi de instruirea continuă şi că sunt binevenite instruirile organizate în instanţele judecătoreşti, la care să participle grefierii şi asistenţii judiciari.
Menţionăm: Concepţia formării continue este elaborată în contextul implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, care include acţiunea 1.3.1.p.1 privind “elaborarea unui nou concept de instruire continuă a judecătorilor, procurorilor şi a altor reprezentanţi ai sectorului justiţiei”. În lipsa unei concepţii a formării profesionale continue pentru toate categoriile de profesionişti din sectorul justiţiei şi a cadrului legal, unele categorii de profesionişti nu pot beneficia de formare continuă la INJ. Unii judecători şi procurori nu acumulează numărul de ore prevăzut la instruire de formare continuă. În acest sens, Nichifor Corochi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat că metodologia de planificare a activităţilor de formare continuă şi de evaluare a calităţii acestora necesită perfecţionare permanentă. Mulţi dintre reprezentanţi au fost de părerea că e nevoie şi de un cadru didactic permanent şi de formatori bine instruiţi. Însă pentru a asigura formarea continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei, în conformitate cu SRSJ, INJ necesită cheltuieli bugetare suplimentare pentru personal didactic, administrativ şi auxiliar, precum şi pentru resurse materiale. Strategia a extins sarcina Institutului pe segmentul formării continue. În condiţiile în care formarea continuă a categoriilor de profesionişti va fi organizată în volumul stipulat în Stategie, capacităţile umane, materiale şi financiare ale Institutului nu o vor putea acoperi. Or, Strategia prevede extinderea atribuţiilor INJ, care trebuie să devină un centru unic de formare a mai multor categorii de specialişti din sectorul justiţiei, având drept scop uniformizarea şi eficientizarea formării continue a respectivelor categorii de specialişti, precum şi aprofundarea cunoştinţelor de drept naţional şi internaţional.