Aplicarea cunoștințelor în domeniul profesional prin activități simulative continuă și în mediul online. În fața monitoarelor, audienții Institutului Național al Justiției au ocazia să demonstreze abilitățile necesare într-un proces de judecată improvizat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Azi și mâine, viitorii judecători și procurori, în roluri de reclamanți, reprezentanți ai Agentului Guvernamental, terț intervenient și amicus curiae, vor simula procese de judecată, în baza unor scenarii axate pe teme ce țin de libertatea de religie și dreptul la instruire, integritatea fizică/psihică și bioetica, libertatea de exprimare și sursele jurnalistice.
Fiind divizați în opt grupuri a câte cinci audienți, viitorii judecători și procurori vor fi evaluați de formatorii INJ: Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, Director INJ, Oleg Rotari, Agent Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, și Ion Bocan, asistent judiciar, absolvent INJ. Jurizarea se va face ținându-se cont de următoarele criterii: modalitatea expunerii faptelor, limbajul utilizat, aplicabilitatea dreptului material circumstanțelor speței, invocarea jurisprudenței, pertinența întrebărilor și calitatea răspunsului, respectarea procedurii.
Procesele simulate CtEDO se desfășoară, conform Planului de formare inițială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror, în cadrul disciplinei „Drepturile Omului: Sistemul Universal de Protecție și Sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului”.