Azi, la Institutul Naţional al Justiţiei a făcut o vizită dna Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al ONU şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova. Dumneaei a fost numită în această funcţie în august 2012. PNUD este un partener de colaborare încă de la începuturile activităţii INJ şi doamna Harrington-Buhay a vrut să cunoască mai bine activitatea instituţiei responsabile de pregătirea şi perfecţionarea cadrelor care înfăptuiesc justiţia în Republica Moldova.
La întrunire au participat Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, Veaceslav Didâc, director adjunct, Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, şi Eugenia Kistruga, şefa Secţiei relaţii internaţionale.
Mulţumind-i pentru vizită, Anastasia Pascari i-a făcut o trecere în revistă a principalelor evenimente din viaţa Institutului, locul şi rolul acestuia în Strategia de reformare a sistemului justiţiei din Republica Moldova. Dumneaei a menţionat susţinerea de care INJ s-a bucurat din partea PNUD încă de la începuturile activităţii sale, aceasta fiind foarte benefică mai ales în cadrul programului Consolidarea capacităţilor constituţionale ale INJ. Atunci au fost elaborate curriculumuri pentru instruirea iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, materiale didactice, suporturi de curs, speţe care sunt de mare folos atât pentru instruirea iniţială, cât şi pentru judecători şi procurori. În cadrul aceluiaşi program, PNUD a susţinut lansarea paginii WEB a Institutului Naţional al Justiţiei.
La instruirea continuă, INJ pune accentul pe instruirea judecătorilor şi procurorilor în domeniul respectării drepturilor omului. Bunăoară, numai anul trecut, la seminare cu tematica dată au fost instruiţi 260 de judecători şi 60 de procurori. În anul curent au avut loc două asemenea seminare, următorul este programat pentru 20 şi 21 mai, iar în iulie – unul de formare a formatorilor în domeniul aplicării Pactului internaţional privind drepturile economice, culturale şi sociale. Aceste seminare sunt organizate în colaborare cu Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului. Totodată, anul trecut au fost organizate seminare de specializare a procurorilor în domeniul justiţiei pentru copii, prevenirea, combaterea torturii şi a relelor tratamente, combaterea violenţei în familie. Au fost instruiţi procurori şi judecători care se ocupă nemijlocit de investigarea infracţiunilor din regiunea transnistreană. Unele seminare au ca tematică hotărârile CEDO împotriva Moldovei, la care se analizează încălcările stabilite de Curtea Europeană în scopul prevenirii lor în viitor.
Eugenia Kistruga a solicitat susţinere din partea PNUD la elaborarea unor noi curriculumuri şi materiale didactice, deoarece legislaţia R. Moldova s-a schimbat esenţial şi e necesar de introdus metodologii noi de predare. În plus, reieşind din Strategia de reformă a sectorului justiţiei, INJ trebuie să instruiască şi alte categorii de specialişti care participă la realizarea procesului de justiţie, cum sunt avocaţii, consilierii de probaţiune, mediatorii etc. E necesar să găsim posibilităţi ca materialele didactice elaborate să fie folosite şi în cadrul instruirii la distanţă, pe care INJ o va lansa în viitorul apropiat.
La sfârşitul întrunirii, dna Nicola Harrington-Buhay a specificat că apreciază efortul Republicii Moldova pentru a-şi racorda legislaţia la standarde europene. Urmează să creăm condiţii ca ea să fie implementată. Menţionând rolul deosebit al INJ la asigurarea instruirii cadrelor din domeniul justiţiei, dumneaei a optat pentru noi întâlniri, cu scopul de a trece la un nivel mai aprofundat de colaborare reciprocă.