Pe ordinea de zi: stagiile de practică a audienţilor INJ

15. 07. 2015

Marţi, 14 iulie curent, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei a avut loc masa rotundă cu participarea  tutorilor de practică şi a reprezentanţilor INJ. Subiectul întrunirii l-a constituit stagiul de practică al audienţilor promoţiei a VIII-a, candidaţi la funcţiile de judecător şi de procuror.

Svetlana Novac, director executiv adjunct, Iulia Gorbatenco, şefa Secţiei formare iniţială, şi Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei metodico-didactică şi cercetări, au vorbit celor prezenţi despre rolul conducătorului de practică, explicând drepturile şi obligaţiile factorilor implicaţi ca îndrumători ai audienţilor de la formare iniţială în cadrul INJ în timpul stagiului de practică. Acestea derivă din Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea stagiului de practică şi din curriculumurile stagiului de practică pentru candidaţii la funcţia de judecător şi pentru cea de procuror.
 
Fiind o parte integrantă a procesului de formare profesională iniţială a audienţilor, stagiul de practică asigură formarea competenţelor profesionale şi acumularea experienţei ce ţine de realizarea activităţilor în domeniul profesional. Stagiul vizează mai multe obiective, printre care: consolidarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice, dezvoltarea abilităţilor şi capacităţilor formate în cadrul instruirii iniţiale; formarea deprinderilor profesionale prin aplicarea metodelor eficiente de muncă; cunoaşterea normelor de conduită profesională şi a valorilor spirituale specifice profesiei de judecător sau de procuror, precum şi a actelor normative care reglementează activitatea profesională; colaborarea cu toţi factorii implicaţi în activitatea profesională; cunoaşterea specificului activităţii instituţiilor în cadrul cărora are loc activitatea profesională; formarea aptitudinilor profesionale necesare pentru exercitarea profesiei de judecător sau de procuror; dobândirea deprinderilor de întocmire şi redactare a actelor procesuale etc.
 
În vederea atingerii acestor obiective, tutorii stagiului de practică vor organiza şi vor coordona activitatea audienţilor; vor pune la dispoziţia stagiarului toate mijloacele necesare pentru formarea competenţelor lor practice, vor acorda asistenţă la acumularea materialelor care urmează a fi anexate la Raportul de practică, vor evalua în permanenţă procesul de desfăşurare a practicii, nivelul competenţelor formate, comportamentul şi modalitatea de integrare a audientului în colectivul de muncă etc.
 
Stagiile de practică vor avea loc în cadrul instanţelor judecătoreşti, procuraturilor şi organelor de urmărire penală, conform curriculumurilor stagiilor de practică, în decursul a 25 de săptămâni (1 septembrie 2015 – 28 februarie 2016). În perioada octombrie-decembrie 2015 audienţii stagiari se vor prezenta la INJ pentru a participa la simulări de procese civile şi penale.
 
La finele practicii, începând cu 29 februarie şi până la 6 martie 2016, audienţii vor susţine examene în faţa unei comisii pentru evaluarea stagiului de practică.