Particularităţile examinării cererii privind aplicarea măsurilor de protecţie în cazurile de violenţă în familie

28. 11. 2012

În zilele de 27 şi 28 noiembrie, Institutul Naţional al Justiţiei, în colaborare cu Misiunea OSCE în Republica Moldova, a organizat seminare la care s-a pus în dezbatere fenomenul violenţei domestice.

<--break->
Aceste cursuri sunt foarte importante, întrucât, conform unui studiu efectuat de Biroul Naţional de Statistică, mai mult de 60% din femeile Republicii Moldova au suferit, cel puţin o dată, din cauza violenţei în familie. În prezent se desfăşoară Campania internaţională 16 Zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor, iniţiată de Women’s Global Leadership Institute în 1991 ca o strategie de organizare care să promoveze eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor. În fiecare an, campania debutează la 25 noiembrie, Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, şi finisează la 10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului. În întreaga lume au loc diverse acţiuni pentru a informa, sensibiliza şi conştientiza opinia publică referitor la violenţa asupra femeilor. Astfel, tematica aleasă pentru seminarele de la INJ se încadrează perfect în campania respectivă.
 
„Atenţia noastră se îndreaptă asupra drepturilor victimei, a menţionat Eugenia Benigni, consilier superior, manager al Programului de combatere a traficului de fiinţe umane şi gender al Misiunii OSCE în Moldova. În limba engleză nu mai folosim termenul de „victimă”, ci „survivor” (supravieţuitor), deoarece, în cazul dat, victima e percepută ca un subiect pasiv, care primeşte asistenţă, protecţie etc. În realitate, foarte multe victime posedă anumite talente, putere psihologică interioară şi au nevoie de ajutor pentru a-şi dezvolta o nouă viaţă în care ele să fie stăpâne. Astfel ele devin subiecţi activi, şi nu pasivi”.
 
Violenţa în familie este o problemă majoră nu numai în ţara noastră, este un fenomen larg raspândit, mult mai raspândit decât arată sondajele, deoarece, în sondaje, unele fapte nu sunt raportate. Potrivit Legii nr. 45 din 01.03.2007, violenţa în familie reprezintă „orice acţiune sau inacţiune intenţionată – cu excepţia acţiunilor de autoapărare sau de apărare a unor alte persoane – manifestată fizic sau verbal, prin abuz fizic, sexual, psihologic, spiritual sau economic, ori prin cauzare de prejudiciu material sau moral, comisă de un membru de familie contra unor alţi membri de familie, inclusiv contra copiilor, precum şi contra proprietăţii comune sau personale”.
 
Formatorii – Lilia Gorceag, psiholog de la Centrul de Protecţie şi Asistenţă, Chişinău, Ion Oboroceanu, procurorul raionului Căuşeni, Tatiana Răducanu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie – au relatat diverse aspecte ale violenţei domestice, abordând următoarele subiecte: Trauma şi nevoile victimei violenţei în familie; Rolul procurorului la examinarea cazurilor de violenţă în familie cu referire la practicile Procuraturii Căuşeni; Particularităţile examinării cazurilor de violenţă în familie.
 
În cadrul seminarelor s-a făcut trimitere şi la Sistemul Naţional de Referire (SNR) pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane. Scopul general al SNR este crearea unui mecanism de cooperare şi coordonare între actorii din domeniul anti-trafic de diferite nivele: structuri de stat, organizaţii internaţionale, agenţii neguvernamentale şi indivizi, la nivel local, naţional şi transnaţional.
 
Judecătorii şi procurorii, prezenţi la cursuri, au participat la exerciţii practice, în vederea aprofundării cunoştinţelor şi perceperii cât mai eficiente a informaţiei expuse.