Particularităţile aplicării legislaţiei fiscale

25. 11. 2013
Despre executarea obligaţiilor fiscale în ceea ce priveşte impozitele şi taxele generale de stat, s-a discutat vineri, 22 noiembrie curent, în incinta Judecătoriei sectorului Botanica, la seminarul cu genericul Particularităţile aplicării legislaţiei fiscale.
 
Participanţii – procurori şi asistenţi judiciari – au fost instruiţi cu privire la modul şi condiţiile de tragere la răspundere pentru încălcarea legislaţiei fiscale, precum şi modul de contestare a acţiunilor organelor fiscale şi ale persoanelor cu funcţii de răspundere ale acestora.
 
Formatorul Alexandru Armeanic, conf. univ. la ASEM, a făcut o introducere în materia impozitării în Republica Moldova, prezentând noţiunile de impozit şi ale altor taxe ce se achită în contul bugetului statului ca venituri bugetare.
 
Dat fiind faptul că reglementarea fiscală are raport juridic de autoritate şi se impune a fi respectată,  expertul a considerat necesar a vorbi şi despre executarea obligaţiei fiscale, despre administrarea fiscală, precum şi despre procedura executării silite a obligaţiei fiscale. Aceste subiecte au fost completate cu menţionări şi intervenţii din partea audienţilor, care au prezentat un deosebit interes faţă de întocmirea actelor juridice în scopuri fiscale, faţă de modificarea obligaţiilor fiscale stabilite iniţial, dar şi faţă de unele proceduri de executare silită în cadrul raporturilor juridice fiscale.
 
 Cu abordări şi aspecte din practica aplicării legislaţiei fiscale a venit Mariana Voloh, şef adjunct al Direcţiei administrare fiscală a Inspectoratului Fiscal de Stat din mun. Chişinău.
 
Dumneaei a acordat o atenţie deosebită conceptelor de impozit şi taxă, care, prioritar, prin ponderea lor, formează cea mai mare parte a bugetului de stat – TVA şi impozitul pe venit, atât al persoanelor juridice, cât şi al persoanelor fizice.
 
Taxa pe valoare adăugată (TVA) este un impozit indirect, prin intermediul căruia se colectează în bugetul statului o parte din valoarea mărfurilor produse în republică sau importate.
 
În cadrul seminarului - conform prevederilor Codului Fiscal al RM (Titlul III) -  au fost reflectate obiectele impozabile, subiecţii impozabili cu TVA, livrările impozabile şi cele scutite de TVA, trecerea în cont a TVA pe valorile materiale, serviciile procurate şi determinarea TVA la operaţiunile de import – export.
 
Au fost relevate unele aspecte din practica internaţională privind trecerea în cont a TVA pentru subiecţii impozabili care efectuează  livrări scutite de impozit şi privind restituirea TVA pe mărfurile, serviciile exportate.
 
Menţionăm că aceeaşi tematică, în vederea perfecţionării continue a judecătorilor,  va fi abordată în cadrul seminarului din 3 decembrie curent.