29. 05. 2014
Atitudinea lucidă de respect faţă de legea penală reprezintă o condiţie hotărâtoare a întăririi continue a statului de drept şi a ocrotirii eficiente a valorilor sociale care stau la baza societăţii la etapa actuală. Ţinând seama de faptul că, prin intermediul normelor, dreptul penal protejează în modul cel mai eficace ordinea de drept şi, pe cale de consecinţă, ordinea socială, se recunoaşte că această ramură a dreptului reprezintă în cadrul sistemului unitar mijlocul principal de apărare a celor mai importante valori sociale. Totodată, reieşind din necesitatea menţinerii securităţii şi ordinei publice, cât şi a prevenirii unor disfuncţionalităţi ce ţin de infracţiunile din domeniul transporturilor, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat şi desfăşurat azi, 29 mai, un seminar de formare continuă dedicat judecătorilor şi procurorilor din RM.
Cu genericul Particularităţile investigării şi judecării infracţiunilor în domeniul transportului, cursul de instruire a avut drept obiective atât asigurarea şi consolidarea capacităţilor în acest domeniu, cât şi transferul de cunoştinţe teoretice şi al abilităţilor în situaţii atipice prin: schimbul de experienţe, soluţionarea situaţiilor dificile, rezolvarea unor sarcini cu un grad sporit de complexitate în cazul realizării acţiunilor procesual-penale şi acumularea noilor informaţii.
Conform art. 264 cu privire la încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, “încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani”.
Formatorul INJ, Vladimir Holban, procuror în demisie, în prima sesiune a zilei, a venit cu unele consideraţii privind calificarea infracţiunilor în domeniul transportului auto, prevăzute de art. 264 – 266 din Codul Penal al Republicii Moldova. Dumnealui a relatat despre disciplina participanţilor la trafic, care lasă de dorit, şi despre starea de lucruri în general.
Au fost reiterate elementele infracţiunii şi trăsăturile lor în domeniul transportului, cum ar fi tipurile de infracţiuni şi caracteristicile fiecăreia, obiectul cercetării expertizei, latura obiectivă, mijlocul de transport, locul săvârşirii infracţiunii, subiectul infracţiunii şi acţiunea de conducere.
În calitate de formator, Nicolae Zanevici, procuror, şef adjunct al Secţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale a Procuraturii municipiului Chişinău, a relatat despre particularităţile investigării infracţiunilor în domeniul transportului, dat fiind faptul că activează în cadrul secţiei, mai mult sau mai puţin, specializată în domeniul dat. Dumnealui a menţionat că, în cazul unui dosar penal, în ceea ce priveşte infracţiunile de acest gen, o importanţă primordială o are cercetarea la faţa locului, pentru a evita ştergerea urmelor infracţiunii pe timp nefavorabil sau în cazul încercării evadării subiectului ori muşamalizării cauzei. În acest context, au fost enunţate şi abordate câteva situaţii tipice de săvârşire a infracţiunilor rutiere.
Un alt formator al INJ, Tudor Popovici, judecător în demisie, a participat la seminar cu subiectul Practica judiciară în cauzele penale privind infracţiunile în domeniul transportului. Au fost stabilite dialoguri între participanţi şi au fost analizate aspectele şi unele cauze concrete ce ţin de traficul rutier. Pe lângă relatare şi expunere de opinii, a fost realizat lucrul în grup, pentru a determina soluţii şi rezolvarea speţelor propuse.
Menţionăm că, tot azi, pe lângă alte evenimente ce au avut loc, Institutul Naţional al Justiţiei a mai desfăşurat un seminar cu tematica Aspecte metodico-practice privind investigarea infracţiunilor de spălare a banilor şi evaziunea fiscală.
În calitate de formatori au participat: Viorel Morari, procuror, şeful Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Serviciului vamal şi Ministerului afacerilor interne din cadrul Procuraturii Generale, cu subiectele Noţiunea de evaziune fiscală. Componenţa infracţiunii prevăzută în art. 244 CP şi Particularităţile efectuării urmării penale în cadrul investigării infracţiunilor de evaziune fiscală; Vladimir Timofti, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, - Asistenţa juridică eficientă, particularităţile investigării infracţiunilor de spălare de bani, Particularităţile examinării de către instanţele de judecată a dosarelor privind legalizarea veniturilor ilicite. Confiscarea şi restituirea veniturilor ilicite şi Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei naţionale de integritate, cu subtemele Noţiunea de spălare a banilor. Componenţa infracţiunii prevăzută în art. 243 CP şi Particularităţile detectării infracţiunilor de spălare a banilor. Aspecte metodico-practice privind investigarea infracţiunilor de spălare a banilor.