Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale a crescut şi rata criminalităţii, iar numărul cauzelor de fraudă informatică forţează autorităţile să vină cu metode noi de prevenire şi combatere a criminalităţii cibernetice.
Întru consolidarea cooperării în acest domeniu, 13 procurori şi 2 judecători au fost instruiţi, astăzi, cum să-şi reglementeze activitatea prin intermediul mijloacelor tehnice.
Analizând şi concretizând legăturile dintre criminalitatea cibernetică, crima organizată, infracţiunile economice şi alte categorii de infracţiuni, audienţii au însuşit clasificarea infracţiunilor informatice, reglementările de drept naţional şi internaţional în domeniul dat.
Iniţiind cursul cu consideraţii generale privind tehnologiile informaţionale, Veaceslav Soltan, formator INJ, procuror la Procuratura Generală, a prezentat noţiuni, obiectul şi principiile tehnologiilor informaţionale.
Evoluţia infracţiunilor, reţele informatice, rolul tehnologiilor informaţionale în prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi cadrul de reglementare – sunt subiectele ce au fost expuse în prima parte a seminarului, iar despre reglementarea criminalităţii informatice – accesul ilegal la informaţia computerizată, producerea, importul, comercializarea sau punerea ilegală la dispoziţie a mijloacelor tehnice sau a produselor-program, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemului informatic, falsul informatic, frauda informatică – a vorbit Boris Talpă, judecător la Judecătoria Dubăsari, în a doua jumătate a zilei de lucru.
Cu tematica dată vor fi organizate şi alte traininguri de instruire continuă pentru judecători şi procurori.
Tot astăzi, un alt grup de judecători, procurori şi executori judecătoreşti au audiat cursul Recunoaşterea şi executarea hotărârilor instanţelor judecătoreşti străine şi a hotărârilor arbitrale stăine . În cadrul seminarului a fost abordată procedura în procesele cu element de extranietate, cadrul normativ naţional şi internaţional, competenţa instanţei de judecată.
Despre depunerea cererii de contestare a hotărârii arbitrale, temeiurile pentru desfiinţarea ei şi emiterea încheierii judecătoreşti cu privire la contestare, a vorbit Dumitru Visternicean, judecător la CSJ, formator INJ. Dumnealui a analizat procedura de eliberare a titlului de executare silită a hotărârilor arbitrale străine, modul şi ordinea de înaintare în instanţa de judecată a cererii de recunoaştere a hotărârilor.
Roman Talmaci, preşedintele UNEJ, un alt formator în cadrul instruirii, a menţionat particularităţile procedurii de executare, regimul legal aplicabil, specificul organizării şi desfăşurării licitaţiei, dar şi suportarea cheltuielilor de executare în cadrul procedurii.
În continuare, este prevăzută instuirea cu acest generic şi a altor grupuri de judecători şi procurori, care, în urma cursului de formare continuă, să asigure - în mod echitabil şi necondiţionat - dreptatea şi securitatea cetăţenilor.