Institutul National al Justiției, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii din România și cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România, lansează proiectul „Consolidarea capacității instituționale al Institutului Național al Justiției din Republica Moldova”.
Prin intermediul acestui program se urmărește consolidarea capacităților beneficiarilor INJ care au mandat în domeniile legate de drepturile omului, justiție, instruire și anticorupție, precum și stabilirea unei cooperări pe termen lung între practicienii din statul vecin. De asemenea, programul își propune crearea unor premise pentru cooperare transfrontalieră.
În cadrul proiectului vor fi organizate următoarele activități pentru beneficiarii INJ:
Activitatea 1. Stagiu de practică la instanțe din circumscripția Curții de Apel Iaşi pentru trei judecători în funcție de la instanțele judecătorești de fond.
Perioada 25-27.09.2023 (3 zile), Iaşi.
Activitatea 2. Stagiu de practică la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi/sau unități de parchet subordonate, pentru trei procurori în funcție.
Perioada 25-27.09.2023 (3 zile), Iaşi.
Activitatea 3. Stagiu de practică la Tribunalul București pentru trei judecători în funcție de la instanțele judecătorești de fond, specializați în domeniul penal/contravențional.
Perioada 23-25 octombrie 2023 (3 zile), București (se va desfășura împreună cu Activitatea 4 - Stagiu de practică la Curtea de Apel București pentru trei judecători specializați în examinarea cauzelor civile, insolvență și contencios administrativ, de același grad cu instanța).
Activitatea 4. Stagiu de practică la Curtea de Apel București pentru trei judecători specializați în examinarea cauzelor civile, insolvență și contencios administrativ, de același grad cu instanța și stagiu de practică la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București şi/sau unități subordonate pentru un procuror în funcție.
Perioada 23-25 octombrie 2023 (3 zile), București (se va desfășura împreună cu Activitatea 3 - Stagiu de practică la Tribunalul București pentru trei judecători specializați pe penal/contravențional în funcție de la instanțele judecătorești de fond).
Beneficiarii stagiilor de practică sunt obligați să transmită în adresa INJ, INM și RoAid un raport/evaluare, în termen de cinci zile de la finalizarea activității. Rapoartele trebuie să conțină informații privind desfășurarea stagiului și să dovedească modul în care obiectivele acestuia au fost atinse. Informații suplimentare despre modul de elaborare a raportului vor fi furnizate participanților înainte de realizarea stagiului.
Beneficiari:
Programul se adresează judecătorilor şi procurorilor, formatorilor INJ, precum și absolvenților INJ.
Finanţare:
RoAid asigură costurile de transport, cazare şi mese.
Prin depunerea documentelor solicitate în acest anunț, în cazul în care vor fi selectați, candidații acceptă ca stagiul să se desfășoare exclusiv în condițiile financiare aprobate la nivel de RoAid. De asemenea, dacă un participant selectat confirmă inițial că va lua parte la activitate, iar după ce toate procedurile de achiziție au fost finalizate refuză să participe, atunci el va fi obligat să suporte toate cheltuielile acoperite de RoAid.
Documente necesare pentru înscriere:
- Curriculum vitae în limba română;
- Scrisoare de motivare.
Înscrierile se realizează prin trimiterea documentelor solicitate la adresa inj@inj.gov.md.
Termen de înscriere:
Candidaturile pot fi depuse până la 15 august 2023.
Stagiile vor fi realizate în perioada 25 septembrie - 25 octombrie 2023.
Formularele completate după termenul-limită nu vor fi luate în considerare. Vor fi contactați doar candidații selectați.
Criterii de selecţie:
- respectarea condițiilor de eligibilitate specifice;
- scrisoare de motivare semnată, care răspunde la întrebarea de ce ar trebui să fiți selectat/ă pentru a participa la stagiul de practică;
- neparticiparea recentă (ultimii doi ani) la alte forme de pregătire internațională prin intermediul INJ;
- posibilitatea şi disponibilitatea de a disemina informațiile la care vor avea acces prin participare la programul de instruire;
- activitatea de formator în cadrul INJ constituie un avantaj.
Persoane de contact:
Olga Marandici, tel. 079747204, e-mail: marandici.olga@inj.gov.md
Anastasia Bejan, tel. 069497192, e-mail: bejan.anastasia@inj.gov.md