În perioada 14 – 25 aprilie 2023, la Institutul Național al Justiției (INJ) se desfășoară examenul de absolvire a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror care și-au făcut studiile în cadrul cursului de formare inițială. Procesul de instruire la Institut a durat 18 luni, fiind realizat în trei semestre: semestrul I – formarea abilităților profesionale prejudiciare; semestrul II – formarea abilităţilor profesionale la examinarea cauzelor în fond (implicarea nemijlocită a audienţilor în simulări de procese pe categorii concrete de cauze penale şi civile) și semestrul III – stagiul de practică în cadrul instanţelor judecătoreşti, al procuraturilor teritoriale şi al organelor de urmărire penală.
Concomitent cu acest exercițiu de evaluare a audienților INJ, are loc examenul pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în baza vechimii de muncă. Aceste persoane nu își fac studiile la INJ și nu absolvesc INJ. Temei de participare la examenul dat îl constituie hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (pentru cei care vor să devină judecători) și hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (pentru cei care vor să devină procurori) privind remiterea dosarelor solicitanţilor la funcţia de judecător sau de procuror în baza vechimii în muncă pentru susţinerea examenului în faţa Comisiei pentru examenul de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.
Prin urmare, atât audienții care și-au făcut studiile la INJ, cât și persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în baza vechimii de muncă susțin examenul în fața aceleași Comisii pentru examenul de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.
Menționăm că susținerea examenului la Institutul Național al Justiției nu presupune automat și angajarea persoanelor în funcția de judecător sau de procuror. Această sarcină îi revine Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.