La sfârșitul anului trecut a fost semnat Acordul trilateral de cooperare între Institutul Național al Justiției, Procuratura Generală (PG) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Implementarea acestuia presupune desfășurarea unor acțiuni în vederea prestării instruirilor de calitate reprezentanților sistemului de drept, în special procurorilor din Republica Moldova. Cursul în domeniul investigării fraudelor financiare, recuperării activelor și asistenței internaționale în materie penală este prima activitate efectuată în baza Acordului și are loc în incinta Institutului Național al Justiției, în perioada 17-19 octombrie 2022.
La începutul programului de formare, moderat de Diana Rotundu, procuror-șef interimar al Secției asistență juridică și cooperare internațională, PG, Președinta Consiliului INJ, au luat cuvântul Sabin Ouellet, ex-Președintele Asociației Internaționale a Procurorilor Francofoni, Canada, Cătălina Spânu, reprezentanta OIF, Claudine Justafre, expertă în domeniul recuperării bunurilor infracționale detașată la Președinția Republicii Moldova, Eduard Bulat, Adjunct al Procurorului General interimar al Republicii Moldova, și Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției.
Sesiunile de instruire, destinate procurorilor, sunt livrate de experții internaționali: Sébastien De-la-Touanne, viceprocuror financiar, Parchetul național financiar, Franța, Elisabetta Tizzoni, procuror federal, Elveția, Marion Camaro, magistrat pe lângă Agenția pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate, Franța, și Pierre de Monte, magistrat de legătură din cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România.
Timp de trei zile, participanții vor fi inițiați cu normele internaționale pentru combaterea fraudei financiare și a coluziunii, instrumente, metode și strategii de urmărire penală, măsuri excepționale de prelucrare a datelor financiare, standardele de investigare propuse de Grupul de acțiune financiară (GAFI/FARD), asistența juridică internațională și implementarea mecanismelor de cooperare Eurojust, recuperarea bunurilor infracționale și mecanismele de confiscare etc. De asemenea, beneficiarii instruiri vor fi divizați în grupuri mici pentru a deprinde competențe prin intermediul unor exerciții practice.