Mediul în care învață viitorii judecători și procurori este oare diferit de cel universitar? Cum este viața unui audient la Institutul Național al Justiției? Cum funcționează o instituție de formare judiciară care pregătește candidați la funcțiile de judecător și de procuror? Răspunsurile la aceste și la alte întrebări au aflat studenții facultăților de drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova și de la Universitatea de Stat din Moldova, membri ai ELSA (European Law Students Association). Vizita la INJ a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 13 aprilie 2022.
40 de juriști în devenire au pășit pragul Institutului și au avut posibilitatea să interacționeze cu conducerea, formatorii și absolvenții INJ. Aceștia au oferit detalii necesare pentru cei care își doresc să devină candidați la funcții de judecător și de procuror, precum și despre oportunitățile de care vor putea beneficia ei dacă vor studia la Institutul Național al Justiției.
După ce au fost familiarizați cu specificul instituției, cu procedura de admitere, condițiile și etapele desfășurării concursului de admitere și au vizionat materiale video informative, vizitatorii au mers în cele mai reprezentative săli de studii din incinta Institutului: sala de calculatoare și cea de simulare a proceselor de judecată.
De asemenea, studenții au avut ocazia de a „încerca” mantiile de judecător și de procuror utilizate de către audienții INJ în cadrul proceselor de simulare desfășurate în timpul cursului de instruire inițială.
Institutul Național al Justiției este singura instituție de formare judiciară din țară care pregătește viitori judecători și procurori. Formarea inițială durează 18 luni și este realizată în trei semestre: semestrul I – formarea abilităților profesionale prejudiciare; semestrul II – formarea abilităților profesionale la examinarea cauzelor de fond prin simulări de procese pe categorii concrete de cauze penale și civile; semestrul III – stagiu de practică în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală.