Parteneriatul INJ și ȘNG: o nouă formulă de colaborare în valorificarea experienței României privind gestionarea instanțelor și interacțiunea cu justițiabilii

18. 02. 2022

La sfârșitul săptămânii curente, în cadrul modulului „Managementul activităților în instanța de judecată” destinat șefilor de secretariate, asistenților judiciari, grefierilor și altor colaboratori din instanță, Institutul Național al Justiției a desfășurat, în regim online, seminarele „Gestionarea activității instanței. Planificare strategică” și „Interacțiunea cu justițiabilii. Aspecte deontologice”. 115 colaboratori ai instanțelor de judecată s-au înregistrat pentru a participa la cursurile respective.

Pentru prima dată, datorită Protocolului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției din Republica Moldova și Școala Națională de Grefieri (ȘNG) din România, printre formatorii invitați să livreze instruiri pe acest segment a fost Corina Paula Băjenaru, prim-grefier al Curţii de Apel Iaşi, formator ȘNG. Dumneaei s-a referit la experiența României în gestionarea activității instanței, planificarea strategică, interacțiunea cu justițiabilii și aspectele deontologice ale profesiei.

Sesiunile de formare au fost facilitate și de Petru Vârlan, Director adjunct al Agenției de administrare a instanțelor judecătorești (AAIJ), Ilie Șaptefrați, șef al Direcției administrare instanțe judecătorești și sisteme informaționale judiciare de la AAIJ, și Ion Bocan, asistent judiciar la Judecătoria Chișinău.

Obiectivele celor două webinare au inclus înțelegerea și gestionarea corectă a managementului administrativ, dezvoltarea abilităților de operare eficientă a resurselor financiare și planificare strategică, conștientizarea importanței asigurării calității serviciilor în instanța de judecată și a impactului asupra percepției justițiabililor și societății, aplicarea recomandărilor privind comunicarea instanței cu mass-media și justițiabilii etc.

Protocolul de colaborare dintre INJ și ȘNG, semnat în 2015, stabilește un cadrul general de cooperare între cele două instituții în vederea creşterii standardelor de calitate a formării, îmbunătăţirea pregătirii teoretice şi practice a grefierilor, precum şi organizarea unor activităţi comune care să contribuie la calitatea actului de justiţie în ambele ţări.