Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” au lansat recent ediția a III-a a concursului republican de arte plastice „Generația Egalității” pentru copiii creativi cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani din toată țara. În acest context mai mulți elevi au participat în după-amiaza zilei de joi, 17 februarie 2022, la o acțiune de informare prin care să fie familiarizați cu instrumente care contribuie la eliminarea tuturor formelor de discriminare, în special cu Convenția de la Istanbul.
Potențialii concurenți ai ediției din acest an au fost salutați de reprezentanții instituțiilor organizatoare – Ecaterina Popa, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, și Olimpiada Arbuz-Spatari, Directoarea Școlii de arte plastice „Alexei Șciusev”. În cadrul evenimentului, elevii au aflat de la Arina Țurcan, formatoare INJ, avocată a Centrului de Drept al Femeilor, despre egalitatea de gen și egalitatea socială, despre importanța comunicării non-violente și a prevenirii tuturor formelor de abuz, despre Convenția de la Istanbul și ce reprezintă acest document pentru Republica Moldova.
De asemenea, tinerii au vizionat un video care scoate la lumină miturile și faptele despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea față de femei și a violenței în familie.
Acțiunea se înscrie în șirul activităților realizate în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, au fost organizate mai multe expoziții de desene și două ediții ale concursului republican de arte plastic: „Justiție – eu te văd așa” (2017) și „Drepturile copiilor” (2021).